VPRO Gids 16

17 april t/m 23 april
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

Frankrijk 1988. Biografie van Bruno Nuytten. Met o.a. Isabelle Adjani, Gérard Depardieu, Danièle Lebrun, Laurent Grévill en Alain Cuny.

Ergens tussen haar hoofdrollen in Possession en La reine Margot in beweegt zich de bezeten vertolking van co-producente Adjani als beeldhouwster Camille Claudel (1864-1943). Camilles grote malheur is niet haar ijzeren wil om in een mannentijd als vrouw zelfstandig te zijn. Nee, de ontmoeting op 18-jarige leeftijd met mentor Auguste Rodin, wiens artistieke talenten gelijk opgaan met zijn egomaniakale karakter, zal haar geest breken. Voormalige stercameraman Nuytten ensceneerde classicistisch een uitmuntend staaltje Frans-biografische filmkunst met prachtige fotografie van Pierre Lhomme en dito decors van Bernard Vézat. Zeven Césars, waaronder eentje voor Adjani, haar derde.

Ierland/Verenigd Koninkrijk 1993. Drama van Jim Sheridan. Met o.a. Daniel Day-Lewis, Pete Postlethwaite, Emma Thompson, Mark Sheppard en John Lynch.

In 1974 pleegt de IRA een aanslag op een café in Guildford, waarbij vijf mensen omkomen. Lanterfanter Gerry Conlon (bezwerende rol van Day-Lewis) wordt beschuldigd van de misdaad en wordt opgesloten, net als zijn vader, een vriend en enkele familieleden. De politiek verdwijnt in de tweede en sterkste helft naar de achtergrond ten faveure van de moeizame vader-zoonrelatie in de gevangenis waar Gerry een cel deelt met zijn vader (indringend werk van Postlethwaite). Een gelaagd en intens psychologisch drama. Gebaseerd op Conlons autobiografische boek 'Proved Innocent'.

Nederland 2019. Animatie van Piet Kroon. Met o.a. Ruben van der Meer, Ilse Warringa, Tygo Gernandt, Wim T. Schippers en Bruno Vandenbroeke.

Speelfilmdebuut van animator Piet Kroon, die in de VS meewerkte aan films als Ferdinand en Osmosis Jones. Nu is hij terug in Nederland met een film over de Amsterdamse kroegkater Heinz, de stripfiguur van Windig en De Jong. Heinz krijgt te horen dat hij vader van een pasgeboren zoontje is. Maar vergeet de plot: de lol zit hem in het barokke anarcho-absurdisme waarin deze film grossiert. Zoals een plaspauze tijdens het slotgevecht of kinderliedjes zingen uit de oude doos terwijl achter de ramen een burka dragende hoer zit. Vele malen scherper dan menig Nederlandse speelfilm.

PATHÉ THUIS/VIDEOLAND
A Private War

Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten 2018. Biografie van Matthew Heineman. Met o.a. Rosamund Pike, Tom Hollander, Stanley Tucci, Jamie Dornan en Alexandra Moen.

Boeiende biopic over de Amerikaanse oorlogsverslaggever Marie Colvin (een voortreffelijke Pike), die bekend werd vanwege haar ooglapje (opgelopen in Sri Lanka) en de reportages die ze maakte in onder meer Syrië, Libië, Kosovo, Iran en Irak. Speelfilmdebuut van documentairemaker Heineman zoekt niet eindeloos naar verklaringen, maar laat simpelweg zien dat Colvin, hoewel ze getuige was van verschrikkelijk leed en nog even werd opgenomen met PTSS, niet anders kon dan keer op keer terugkeren naar de vele brandhaarden in de wereld.