De Vlaamse podcasts van Schik (Bob, El Tarangu, Geen kleine man) zijn allang hits in Nederland, maar er valt nog veel meer Vlaams te genieten in je podcastfeed. De VPRO Gids tipt een hele lijst, gerangschikt per thema.

Persoonlijke zoektocht

Hey Paul

Michèle Ceuvelier van Studio Brussel stelt zichzelf het onmogelijke doel om haar idool Paul McCartney te interviewen. Ondertussen haar eigen controledrang aankaartend, want hoe doe je dat, let it be?

Ouder 

Scenarioschrijver Raf Njotea probeert achter de geheimen van zijn Nigeriaanse vader te komen. Ontroerende, confronterende familiegeschiedenis over migratie.

Afscheid van een auto

In deze nu eens hilarische, dan weer diepzinnige serie, die ook als audiotheatervoorstelling te zien was, maakt Adriaan van Aken met zijn trouwe auto een allerlaatste roadtrip naar Marseille, waar hij het ding uit milieu-overwegingen van de hand wil doen.

Nabij en Waarom

In het aangrijpende Waarom gaat Eva Moeraert op zoek naar het verhaal van haar door zelfdoding gestorven jeugdvriend. Voor Nabij was ze als eindredacteur betrokken bij de intieme, poëtisch vertelde zoektocht van schrijver Eva De Groote. Wie waren De Grootes jong overleden grootmoeder en oom, over wie nooit meer gepraat werd?

Cultuur en geschiedenis

Fichebak

Een sportpodcast die ook leuk is als je niks met sport hebt: iedere aflevering wordt één bepaalde sportterm uitgeplozen, met verrassende verhalen als resultaat. Van klapschaats tot ollie.

DS letteren

De Standaard-literatuurcriticus Guinevere Claeys praat met gasten op een bevlogen, maar ook toegankelijke en genuanceerde toon over nieuwe boeken.

Oostende Bonsoir

Diezelfde Guinevere Claeys, tevens Oostendenaar, spreekt in deze melancholieke ‘podcast aan zee’ bekende gasten over de eb en vloed in hun leven.

Klara-podcasts

Revolusi, De Bourgondiërs en vele andere. Klassiekemuziekzender Klara heeft van smaakvolle, spannende geschiedenispodcasts met veel succes haar handelsmerk gemaakt.

True crime

De volksjury

In deze populairste podcast van Vlaanderen speculeren hosts Laura Scheerlinck en Silke Vandenbroeck over cold cases, ook met veel chitchat over het leven in het algemeen.

De rechtbank

In deze driedelige van het gelijknamige Vlaamse tv-programma afgeleide podcast gaat een rechter in gesprek met een jaren geleden door haar veroordeelde man. Hoe hebben beiden de veroordeling ervaren?

Mijn kind, de moordenaar

Ook in deze podcast is er oog voor het menselijke verhaal achter een gepleegde misdaad: Gabriella Adèr spreekt familieleden, vrienden en partners van veroordeelden.

Lichamelijk

Patiënt Pedro

Tv-maker Pedro Elias gaat in deze Vlaamse hitpodcast de confrontatie aan met zijn hypochondrie door zich medisch helemaal te laten doorlichten. Fascinerend, gênant en eindigend bij het lichaamsdeel waar het allemaal op neerkomt: zijn hoofd. Elias werkt nu aan een vervolgdocumentaire waarin hij zich nog verder in zijn psyche wil verdiepen.

Lijf

Presentator Layla El-Dekmak zoekt uit hoe mensen naar hun lichamen kijken en wat dat zegt over de maatschappij.

Ongesteld

Wat formeler van toon dan het VPRO-project Maandverbond, maar de missie van Ongesteld is hetzelfde: meer openheid en minder taboes over menstruatie en alles wat daarbij komt kijken.

Verhalen

Relaas

De Vlaamse versie van Echt gebeurd met mooie persoonlijke verhalen van (niet zo) alledaagse mensen.

De stemmen

Voor Opera Ballet Vlaanderen duikt Katharina Smets in meeslepende verhalen van de mensen op en rond het podium.

Luyster

Mix van documentaire verhalen door makers van het onafhankelijke Vlaamse podcastnetwerk Luyster.