Sagid Carter is een vriend van Koos

Sagid Carter is radio DJ bij 3FM waar zij vier dagen in de week het muziek georiënteerde programma 3voor12 radio presenteert.

Ode aan zussenrelaties

In deze aflevering van This American Life hoor je hoe mooi maar ook hartbrekend de relatie tussen zussen kan zijn.

Zoals veel mensen ben ik groot fan van This American Life. Het is zo'n podcast waarvan je je aan het einde van elke aflevering afvraagt hoe en waar ze deze mensen in hemelsnaam hebben gevonden. Gezien de intensieve productie die er aan vooraf gaat, is het niet zo gek dat er maar twee keer in de maand een aflevering uitkomt. Een recente aflevering die mij echt is bijgebleven is Sisters.

Daarin hoor je vanuit verschillende perspectieven hoe mooi, bijzonder maar ook hartbrekend de relatie tussen zussen kan zijn. Als iemand die zelf een goeie relatie met haar zus heeft, vond ik het superinteressant en leuk om te horen hoe andere zussen zich tot elkaar verhouden.

Ik groeide vroeger op met het idee dat alle broers en zussen close met elkaar waren, maar hoe ouder ik word hoe meer ik tot het inzicht kom dat dat niet het geval is. Gelukkig kan dat in de loop van je leven ook veranderen en dat hoor je terug in deze aflevering. 

Mijn geheime wapen

Soms moet je jezelf even helpen herinneren aan de belangrijke zaken in het leven. Dit nummer helpt.

In 1997 publiceerde de Amerikaanse journalist en columnist Mary Schmich Advice, like youth, probably just wasted on the young. Een essay vol wijze levenslessen, geschreven in de vorm van een commencement speech, zo'n speech die net afgestuurde leerlingen in Amerika krijgen tijdens hun diploma-uitreiking.  

Baz Luhrmann maakte er een spoken word-versie van, met een relaxed muziekje en rustgevende dronebeelden. Je hoort adviezen voorbij komen die misschien niet nieuw zijn, maar die je door alle drukte van het leven soms vergeet: wees blij met je lichaam, onthoud complimenten maar vergeet beledigingen, besteed tijd aan je ouders zolang ze er nog zijn. 

Wijze woorden die iedereen minstens keer per jaar zou moeten horen om zo alles weer even in perspectief te zien en je te helpen herinneren welke dingen er echt toe doen in het leven. 

Dit is een video die ik er even bij pak als alles te veel wordt en ik het gevoel heb dat ik het allemaal niet meer kan bijhouden. Het is mijn geheime wapen om het leven weer in perspectief te zien. 

Duizend fans

Wat heb je nodig als maker? Duizend echte fans, volgens tech-goeroe Kevin Kelly.

We leven in een tijd gedreven door cijfers. Succes wordt afgemeten aan volgers en gebruikers. Maar is dat wel terecht? In 1000 True Fans, een klassiek essay uit 2008, legt Kevin Kelly uit dat kwaliteit veel belangrijker is dan kwantiteit.

Kelly is de bedenker, oprichter en oud-hoofdredacteur van techtijdschrift Wired en dit stuk van hem heeft inmiddels een legendarische status. Zijn belangrijkste punt is dat je als creator geen miljoenen dollars of followers te hebben om succesvol te zijn of om rond te kunnen komen. Je hebt slechts duizend echte fans nodig die bereid zijn om voor jou en je product te betalen.

Wat ik zo bizar vind is dat Kevin dit essay in 2008 schreef maar dat zijn stelling nu, in een tijdperk waarin er veel meer aanbod is dan vraag, nog steeds van toepassing is. Misschien wel meer dan ooit. Vooral voor iemand die net begint met het creëren van een eigen plek in de online wereld is dit een motiverend essay. 

Meer Kevin Kelly? In 2017 zat hij in een aflevering van Tegenlicht.

meer tips van Koos?

Download gratis de app en krijg elke dag 5 verse tips die je direct kunt kijken, luisteren of lezen. Wil je meer? Voor 1,- euro per maand krijg je toegang tot het hele archief. Word jij ook een vriend van Koos?

► Leer Koos kennen of download gelijk de app.

Chillen met Dave Chapelle

Mijn droom was om te chillen met Dave Chapelle en zijn vrienden. Die droom kwam uit.

Dave Chapelle is niet alleen een van de beste comedians van het moment, maar ook een van de beste verhalenvertellers. Het is iemand naar wie ik uren zou willen luisteren. Twee jaar geleden ben ik voor het eerst naar een stand-up show van hem geweest en ik kon op dat moment alleen maar denken: ik zou zo graag een keer met hem en zijn vrienden willen chillen.

Ik hoef niks te zeggen, ik wil alleen maar met hem en zijn vrienden in dezelfde ruimte zijn en luisteren naar hun verhalen. Mijn gebeden verhoord want ineens was daar The Midnight Miracle, een podcast waarin je als vlieg aan de muur meeluistert met Dave en zijn vrienden Talib Kweli en Yasiin Bey. Ze hebben het over van alles: collega’s, familie, de muziekindustrie, succes, hun carrière, noem maar op.

Dat doen ze ook nog eens onder begeleiding van de beste soul, jazz en hiphop-tracks waarbij ik alleen maar kon denken: hoe hebben ze die gecleared?!

Struggles met het leven

Het derde seizoen van Masters of None was verrassend anders maar toch prachtig.

Toen bekend werd dat de maker en hoofdrolspeler van de Netflixserie Master of None, Aziz Ansari, in het derde seizoen niet de hoofdrol zou spelen, was ik vrij sceptisch. Het tweede seizoen eindigde zo open dat je met hoofdpersonage Dev nog alle kanten uit kon. Dus waarom had hij ineens alleen nog maar een bijrol?

Misschien had de #metoo-beschuldiging die hij in 2018 aan zijn broek kreeg er iets mee te maken. In elk geval draait het in seizoen drie, getiteld Moments in Love, niet meer om Dev maar om Denise (die in de eerste twee seizoenen al ee bijrol had) en Alicia. De struggles van dit zwarte, lesbische millennialkoppel zijn pijnlijk en herkenbaar en prachtig neergezet.

Ik vond het zo vet dat de huidskleur en seksualiteit van het koppel niet het hoofdonderwerp was, maar hun struggles met het leven, en hun pogingen om een baby te krijgen. Je moet je in het begin even over de traagheid heen zetten, maar de indrukwekkende cinematografie en scherpe maar eerlijke dialogen en situaties zorgen ervoor dat je er al snel helemaal in zit.

In deze recensie van Vox.com wordt het seizoen en de bijzondere cinematografie uitvoerig besproken.