Pete Wu is een vriend van Koos

Turkse dancemuziek, dwalen door een Belgische nacht en filosofische mijmeringen over tv-series. Vijf bonustips van schrijver, journalist en documentairemaker Pete Wu.

Dwalen door een Belgische nacht

Deze graphic novel was mijn vondst van het jaar.

Mensen vragen me weleens wat ik lees. Ik kan als journalist dan wel een lijst aan journalistieke parels geven, of als schrijver mijn favoriete Brits-modernistische romans (ik ben afgestudeerd op Virginia Woolf) – maar ik kies voor de vondst van 2020: een graphic novel van de Vlaamse illustrator Brecht Evens, genaamd Het Amusement

Tip in een tip! Luister het gesprek tussen Atze de Vrieze en Pete Wu in de VPRO Koos Podcast over Het Amusement, Pete's vondst van het jaar.

Dit verhaal viert het nachtleven van een naamloze Belgische grootstad en Brecht vertelt dat in een kleurrijke, vuistdikke hardcover, die per pagina zó vol details en beeldgrapjes staat dat er voor het gemak een boeklintje in zit – je weet nooit op welk moment je ogen verdwalen over het papier.

We volgen karakters Rodolphe, Jona en Victoria een zomernacht lang op hun individuele tochten langs cafés, restaurants, clubs, taxi’s, etc. Het getuigt van kennis van zo’n nacht: zo’n beschonken nacht vóelt ook chaotisch, goor en gekleurd met knetterende ervaringen en vage ontmoetingen. Met andere woorden: het boek is de perfecte ontsnapping in een tijd waarin zulke nachten niet mogelijk zijn.

De Vlaams-Limburger Brecht is in België al gevierd; Het Amusement (ook een Vlaamse gezegde voor wanneer je iemand ‘veel plezier’ wenst bij een afscheid) is al vertaald in het Frans, Pools en Engels.

Vlaamse humor verpakt in memes

De humor van onze zuiderburen bereikt op deze Instagrampagina een nieuwe high (of low, tis oe ge et wilt lezen).

Ik heb in Antwerpen gewoond om een boek te schrijven, en dan zijn Vlaamse memes een feest van herkenning. Eerst was er de populaire meme-pagina Dansaertvlamingen, genoemd naar de hippe wijk in Brussel. Op die pagina worden nog steeds de Vlaamse yuppy millennial avocado-etende en oogrollende creatives en hipsters flink te kakken gezet.

Maar nu is er ook Memes van ’t Stad, een pagina dat veel meer de rauwe randjes opzoekt: de koekenstad Antwerpen (’t Stad in de Vlaamse mond) wordt in zijn geheel door de mangel gehaald – en daar horen alle plaatselijke clichés en stereotypen bij. Uiteraard gaan de half-Vlaams, half-Engelse grappen over de wijken Borgerhout en Deurne-Noord over criminaliteit en bomaanslagen, de rechtse burgemeester Bart De Wever komt veelvuldig langs, en de reputatie van de havenstad als cocaïne-importeur wordt tot de laatste druppel uitgemolken. Wanneer je een middagje besteedt om naar het einde van hun feed te scrollen, dan kom je misschien doodvermoeid aan – maar heb je ook meer geleerd hoe Antwerpen wordt gezien door de rest van België.

Etende en liegende sterren

Eenvoud is alles: dit is een podcast waarin twee vrouwen eten met wereldsterren als Dolly Parton en Dua Lipa.

Is het wel een guilty pleasure als je het gewoon openlijk in de gedeelde woonkeuken opzet tijdens het koken? Je ne care pas, mensen: ik luister al tien seizoenen lang naar de eet-en-praat-podcast Table Manners van Britse popzangeres Jessie Ware (bekend van Say You Love Me) en haar moeder Lennie. Elke aflevering nodigt het twee quasi-kibbelende duo een bekende Britse of Amerikaanse artiest of maker bij hen thuis uit.

We krijgen te horen wat en hoe ze eten, maar het gaat vooral om de gesprekken tussen Jessie (ongelooflijk grof in de mond), Lennie (ongelooflijk Brits en joods) en praatgrage sterren als Sam Smith, de burgemeester van Londen Sadiq Khan, Mel B van de Spice Girls, Antoni Porowski van Queer Eye, Ed Sheeran, Jamie Oliver, Dawn French, enzovoorts. Mijn eigen favoriet? De Britse gay komiek Alan Carr die vertelt over zijn eigen bruiloft waar Adèle kwam zingen. Of eigenlijk alle afleveringen met Britten, die zoveel meer humor hebben dan de Amerikanen, zo lijkt het.

Het zijn vaak verrassend intieme gesprekken. Voor mij als Nederlander van Oost-Aziatische afkomst is eten een belangrijke sociale lijm, en deze podcast laat dat goed horen: juist door te praten over geheel universele dingen als wie er vroeger kookte in het gezin, je beste herinneringen aan eten, wat je laatste avondmaal zou zijn en wat er vroeger in je boterhamtrommel zat, dringen Jessie en Lennie door tot een hele andere diepere laag in het psyche van dit typisch Brits-multicultureel scala aan celebrities: ze zijn net zo als wij, houden net zo van het te vaak gemaakte ovengerecht van hun moeder, en liegen net als wij over hun nette tafelmanieren.

meer tips van Koos?

Download gratis de app en krijg elke dag 5 verse tips die je direct kunt kijken, luisteren of lezen. Wil je meer? Voor 1,- euro per maand krijg je toegang tot het hele archief. Word jij ook een vriend van Koos?

► Leer Koos kennen of download gelijk de app.

Filosofisch mijmeren over tv-series

Terug de schoolbanken in: een lesje literatuurtheorie aan de hand van Netflix-series als Dark en Riverdale.

Als je zoals ik ook weleens regelmatig geeky televisie-recaps leest (online samenvattingen van afleveringen, veelal geschreven door fans), laat deze website dan je definitieve place-to-go zijn voor je gortige portie literaire en filosofische analyses. Cathy en Sarah (wéér een moeder-dochterduo – ik hou nu eenmaal van moeders en hun dochters) behandelen met de nodige humor allerlei series (van The Handmaid’s Tale tot Crazy Ex-Girlfriend en guilty pleasures als Riverdale) alsof het Shakespeare-toneelstukken zijn, zo aandachtig en gelaagd ontleden ze alle afleveringen.

Had ik bijvoorbeeld al dat tijdreizen en de filosofische verwijzingen in de bijna perfecte Duitse Netflix-serie Dark helemaal gesnapt zonder deze blog? Nee, is het antwoord, want je overschat mijn vermogen zelf na te denken tijdens een winderige Netflix-binge.

Dark is doordrenkt van Nietzsche’s idee van het Ewige Wiederkunft (het eeuwige wederkeren) en als je niet oplet, mis je zo verwijzingen naar Albert Camus, Keltische symboliek, Albert Einstein en de kosmologische theorie van de Big Crunch. En wist je bijvoorbeeld dat de serie een hervertelling is van de Griekse mythe van Ariadne, de vrouw die Theseus uit een doolhof hielp met een bolletje wol? Ik ook niet, mensen, maar door Metawitches wel.

Feesten met Turkse dj’s op dakterrassen

Een ideaal radiostation voor als je je elektronische-dancehorizon wilt verbreden.

Een jaar lang pendelde ik tussen wereldsteden Amsterdam en Istanbul om bij mijn toenmalige lief te zijn, een introverte skater uit Californië met rood in zijn baard. Terwijl hij overdag als ‘manny’ werkte bij rijke Turkse gezinnen, schreef ik in koffietentjes in Cihangir aan een kort verhaal over eenzaamheid. Elke nacht praatten en aten we uitgebreid, en als we dat beiden zat waren dan gingen we met de taxi naar clubs als Gizli Bahçe en Glow, of obscure technofeesten op dakterrassen met plastic palmbomen waar we gruwelijk uit ons plaat gingen tot de zon opkwam. Dan wandelden we in de ochtenden naar de heuvels om naar de Bosporus te kijken. 

Anyway, dit is geen reisgids, maar een tiplijstje. Mijn ex-lief kende vaak de dj’s op die feesten – en die schijnen allemaal een roulerende plek in het draaischema van internetradiostation Future Generation te hebben. Daar wordt al sinds 1999 (!) 24/7 elektronische muziek op gedraaid, gecureerd door bekende en onbekende namen – vooral uit Turkije, maar ook met internationale gasten zoals Joris Voorn. Future Generation organiseert ook festivals in coronavrije jaren. Ik zie mijn ex-lief niet meer, maar zet deze radiostation nog weleens op voor een plastic-palmbomennacht in de woonkamer.