Nelly dos Reis is een vriend van Koos

Nelly dos Reis is vlogger, presentator en programmamaker. Ze maakte de documentaire Liever kroes bij de VPRO voor 3LAB.

Kwetsbaarheid als vrouw

Een van mijn go-to-podcasts is On Purpose, gepresenteerd door Jay Shetty.

Jay Shetty is een bekende storyteller, auteur, motivational speaker, podcast-presentator en voormalige monnik. Hij komt uit London maar zijn roots liggen in India, dus vertrok hij na zijn studie naar dat land om als monnik te leven.

Na vier jaar besloot hij terug te keren naar London. Een van zijn vrienden vroeg hem om zijn spirituele lessen met hem en zijn collega’s te delen. Toen Jay merkte dat het werkte en steeds meer werd gevraagd, ging hij deze wijze lessen opnemen en posten op YouTube en Facebook.

Zijn filmpjes bereikten op een gegeven moment miljoenen mensen en hij werd steeds meer gevraagd om te spreken op congressen en zelfs op televisie.

On Purpose is een van zijn vele succesvolle projecten en ik luister er graag naar. Een van de afleveringen die ik recent heb geluisterd is die met Gabrielle Union. Zij is een Amerikaanse actrice en ze speelde in films waar ik als tienermeisje graag naar keek. In dit interview vertelt ze over haar boek You got anything stronger?

Ze schrijft daarin over uiteenlopende onderwerpen als proberen zwanger te worden, een draagmoeder overwegen, omgaan met een stiefkind dat transgender is en het omarmen van je kwetsbaarheid als vrouw. 

Kaapverdiaans platform

Nosagenda (ons agenda) is een Kaapverdiaans online platform waar alle activiteiten rondom de Kaapverdiaanse gemeenschap te vinden zijn.

Of het nou gaat om bekende recepten of welke locals je kunt steunen zowel in Nederland als op de Kaapverdische eilanden, je vindt het op Nosagenda. Voor mij als tweede generatie Kaapverdiaan is dit een fantastisch platform waardoor ik altijd op de hoogte blijf van alles wat er speelt binnen de gemeenschap.

Maar ook als je geen directe band hebt met de Kaapverdiaanse gemeenschap is het onwijs leuk om er even een kijkje te nemen en bijvoorbeeld een recept uit te proberen. Zelf vind ik dit waanzinnig, want juist zoiets als traditionele gerechten kan makkelijk verloren gaan. Dankzij deze verzamelplaats kunnen mijn kleinkinderen er hopelijk ook ooit van genieten. 

Mocht je een reis plannen naar de Kaapverdische eilanden dan is het leuker als je een local steunt terwijl je geniet van je welverdiende vakantie. Zo’n local vind je via Nosagenda.

Carrière met sketches

Lilly Singh is een YouTuber met 14 miljoen abonnees.

Lilly Singh is in 2010 begonnen met het maken van filmpjes en sketches. Haar doel was om iets te maken dat zij zelf graag zou willen zien.

De eerste paar jaar wist ze niet dat je met YouTube geld kon verdienen, tot ze er dankzij een mede-YouTuber achter kwam dat je ook betaald kon krijgen voor je filmpjes. Ze besloot er toen een fulltime baan te maken. Elf jaar later heeft zij een succesvolle carrière.

Lilly is een perfect voorbeeld van iemand die haar eigen kansen heeft gecreëerd door filmpjes en sketches te maken die geïnspireerd zijn op haar dagelijkse leven.

meer tips van Koos?

Download gratis de app en krijg elke dag 5 verse tips die je direct kunt kijken, luisteren of lezen. Wil je meer? Voor 1,- euro per maand krijg je toegang tot het hele archief. Word jij ook een vriend van Koos?

► Leer Koos kennen of download gelijk de app.

Herkenbare comedy

Insecure is voor mij meer dan zomaar een comedyserie. Het is een serie waarbij ik mij kan identificeren met de hele cast en dat is echt een milestone.

In Insecure volg je het leven van Issa, ook de maker van de show. Een comedyserie die gaat over een zwarte vrouw van eind twintig, begin dertig die haar weg probeert te vinden in de samenleving. 

Issa Rae is begonnen op YouTube met het maken van webseries en heeft uiteindelijk een kans gekregen bij een groot platform als HBO. Zij heeft zo de weg vrijgemaakt voor heel veel andere makers van kleur. Haar doel was om iets te maken wat zij miste op de televisie.

Representatie is zo belangrijk en ik kan mij daar als maker zeker in vinden.

Bijtende satire

Don't look up heeft mij aan het denken gezet over de wereld waar wij nu in leven.

Don’t look up staat sinds 24 december op Netflix. Dankzij deze film werd ik heel erg aan het denken gezet over de wereld waar wij nu in leven en de rol die ik daarin speel.

In de film ontdekken twee astronomen dat er een komeet op de aarde afkomt. Zij willen de wereld hiervoor waarschuwen maar ze worden eerder uitgelachen dan serieus genomen. Tot het moment van de waarheid aanbreekt.

De film is een biting satire over de politiek, maar ook over miljardairs als Jeff Bezos, Elos Musk, Mark Zuckerberg en Bill Gates.