Hay Kranen is een vriend van Koos

Hay Kranen bouwt digitale dingen en schrijft De Circulaire, een tweewekelijkse nieuwsbrief voor slimme mensen die van kattengifjes houden.

Programmeerkunst

Elke dag vers geprogrammeerde kunst op Instagram.

Sinds 2015 maakt Saskia Freeke elke dag een kunstwerk. Niet met penseel of potlood, maar met code. Met behulp van de programmeeromgeving Processing schrijft ze kleine programmaatjes, ‘sketches’, waarvan de uitkomst altijd een visueel kunstwerk is.

Elke week begint ze overnieuw, en door de week heen maakt ze kleine variaties op de eerste sketch. Daardoor blijft de stijl consistent, maar zoekt ze de variatie in de details.

Na meer dan zeven jaar heeft ze bijna 2.500 werken gemaakt, die ze deelt via haar socials. Ik hoop dat ze het nog lang volhoudt, want elke keer als haar werk langskomt in mijn Instagram-feed voelt het als een klein kadootje.

Gooise cultclip

Garantie voor drie vrolijke minuten met deze muziekvideoclip uit 't Gooi.

Soms vind je iets dat gewoon helemaal áf is. Deze videoclip is gemaakt met inwoners van de gemeente Gooise Meren (o.a. Bussum, Naarden, Muiden) en heeft álles in zich om een enorme cultfavoriet te worden.

Pijnlijk nét niet goed zingende vrijwilligers? Check. Een jongetje met saxofoon voor de winkel die het instrument heeft gesponsord? Jep. Een breedlachende imker? Reken maar van yes. Én de burgemeester die als een boer met kiespijn mee doet? Precies. De vrolijkste drie minuten van je dag, gegarandeerd.

Biechtestafette

Laat een geheim achter en lees het geheim dat de vorige bezoeker heeft achtergelaten.

Een van mijn eigen projecten waar ik de mooiste herinneringen aan heb, is het project 365dagenkunst.nl. Dat was een site waar ik van 2011 tot 2013 met een groep van 90 kunstenaars elke dag een werk online zette. Helaas is de site niet meer beschikbaar (lang verhaal, maar zoek voor de grap eens op ‘anp auteursrechttrollen’).

Speciaal voor Koos heb ik één van mijn favoriete bijdrages aan 365dagenkunst weer online gezet: de Biechtestafette (oorspronkelijk uit 2011). Het concept is heel simpel: je laat een geheim achter, en je kan vervolgens het geheim lezen dat de vorige bezoeker heeft achtergelaten. Jouw geheim vervangt dan dat geheim voor de volgende bezoeker. Er is daarom geen archief van oude geheimen.

In de loop der jaren heb ik zelf ook regelmatig gebiecht. Elke keer was ik weer verrast door de intieme geheimen die mensen aan een invoerveld op een willekeurige website toevertrouwden. Deze nieuwe versie is trouwens (in tegenstelling tot die uit 2011) ook goed bruikbaar op mobiel. Wel zo handig als je onderweg bent en écht iets kwijt moet.

meer tips van Koos?

Download gratis de app en krijg elke dag 5 verse tips die je direct kunt kijken, luisteren of lezen. Wil je meer? Voor 1,- euro per maand krijg je toegang tot het hele archief. Word jij ook een vriend van Koos?

► Leer Koos kennen of download gelijk de app.

Internet-denker

Maciej Cegłowski laat je op een hele andere manier naar technologie kijken.

De Pools-Amerikaanse Maciej Cegłowski is de oprichter (en enige medewerker) van de ‘bookmarking site for introverts’ Pinboard. Daarnaast schrijft (en twittert) hij over de politiek van technologie, vaak met een uiterst kritische blik op de grote technologiebedrijven en ontwikkelingen in die sector.

Hij heeft zoveel geweldige presentaties en stukken geschreven dat ik het moeilijk kiezen vind. Misschien Web Design: The First 100 Years omdat het me op een hele andere manier naar technologie liet kijken. Hij maakt hier een vergelijking tussen het web en de ontwikkeling van vliegtuigen.

Sinds de introductie van de Boeing 747, meer dan vijftig jaar geleden, is er weinig fundamenteels veranderd in hoe vliegtuigen werken. Waarom zou dat met het web niet hetzelfde kunnen zijn?

Retro-beeldbellen

Recensies van rare apparaten uit het verleden.

Een van mijn favoriete YouTubers is Techmoan. Een Britse man die gadgets uit het verleden recenseert. Superinteressant, want daardoor leer je dat bijvoorbeeld casetterecorders uit de jaren zeventig veel beter van kwaliteit zijn dan de modellen die je nu nog kan kopen.

Vaak heeft hij het ook over hele rare apparaten, zoals deze beeldtelefoons uit de late jaren tachtig. Deze modellen zijn ooit nog verkocht door de Nederlandse PTT en hebben zelfs een printer. In zijn archief vind je nog vijfhonderd andere bijzondere apparaten, en bijna wekelijks komt er iets nieuws bij.