VPRO Koos vijf spelletjes

Schermtijd passief? Niet bij Koos. Deze slimme spelletjes speel je direct op je telefoon.

Opeens heb je het: je wordt Uberchauffeur

Heb jij het in je om een Uber te rijden in San Francisco?

We weten inmiddels dat het werk als Uberchauffeur zwaar en slecht betaald is. Maar wat moet je doen om rond te komen achter het stuur? The Financial Times ontwikkelde een game waarin jij als Uberchauffeur zo veel mogelijk moet proberen te verdienen. Dat betekent keuzes maken: ga je in een Prius of een busje rijden? Koop je schoonmaakmiddelen voor je bekleding? Zet je die lastige klant af op een plek waar je eigenlijk niet mag komen of niet? Ze baseerden het spel op wat hun verslaggevers van echte chauffeurs leerden voor dit artikel

Na een virtuele week bikkelen had ik helaas niet genoeg verdiend om mijn hypotheek te betalen. Een sterretje in mijn voorruit en het helpen van mijn zoon met zijn huiswerk hebben me genekt. Lukt het jou wel?

Zelf plaatje draaien

Luister naar de single van Weezer als een menselijke platenspeler.

Supergrappig idee van de Amerikaanse band Weezer: hun nieuwe single Records kun je zelf draaien met je telefoon. Dat wil zeggen, als je rondjes draait met je telefoon in je hand, hoor je de muziek. Je moet wel precies snel genoeg draaien, anders klinkt het te snel of te langzaam. 

Leuk liedje, maar je wordt er stikduizelig van. Ik hield het nog een twintig seconden vol. Klik hieronder om te kijken of jij een betere 'menselijke platenspeler' bent.

Hoe goed ken jij Nederland?

Kun jij op een kaart aanwijzen waar Luinjeberd ligt? of Babberich? of Briltil?

Ben jij goed in topografie? Dan is dit spelletje iets voor jou. Met Woonplaatsguesser raad je waar Nederlandse gemeentes of woonplaatsen op de kaart staan. Hoe dichterbij je ze plaatst, hoe meer punten. Dat klinkt eenvoudig maar het is toch lastiger dan je denkt. Want heb jij wel eens van Niftrik gehoord? Of Zonnemaire? De plaatsnamen die voorbijkomen blijven je verbazen. En wist je ook dat er minstens vier verschillende plaatsen Beek heten?

Je kunt er nog voor kiezen om het spel te spelen met de makkelijke variant met 355 gemeenten van Nederland of de variant met 2500 woonplaatsen. Bij beiden krijg je 10 namen die je op de kaart moet plaatsen. Hoe dan ook is het spel echt vreselijk verslavend.

meer speelse tips van Koos?

Download dan de app en krijg elke dag 5 tips die je direct kunt kijken, luisteren of lezen. Voor maar 1 euro per maand kun je het hele archief doorzoeken. Speel mee met Koos.
► Leer Koos kennen of download gelijk de app.

Next level vliegtuigjes vouwen

Koosgebruiker Mette wees ons op Paper Planes. Hiermee kun je een vliegtuigje vouwen op je mobiel en dat op wereldreis sturen.

Niks leukers dan een vervelend formulier, verpest proefwerk of ander ongewenst stuk papier tot een vliegtuigje te vouwen en op reis te sturen. Typisch een activiteit om nog ouderwets analoog uit te voeren, zou je denken, met dooie bomen en alles. Maar dan ontdek je Paper Planes.

Dit fijne spel (zowel op je browser als in appvorm te vinden) laat je papieren vliegtuigjes vouwen, die al schuddend met je telefoon over de hele wereld rondsturen en met een virtueel schepnetje ook weer vliegtuigjes van over de hele wereld vangen. Vouw je er een open, dan zie je via ouderwetse poststempels waar hij al eerder opgevangen is. Ook van je eigen gegooide vliegtuigjes is dit te zien. En dan kan het oh'en en ah'en beginnen: wow, hij was al in India, Brazilië en Canada!

Over de techniek en het idee achter Paper Planes kun je hier meer lezen; het heeft allemaal te maken met wereldvrede en de bestrijding van eenzaamheid, dus je bent nog goed bezig ook als je dit simpele doch technisch ingenieuze spel speelt. Maar het is vooral een ideale zen bezigheid, bijvoorbeeld voor een vrije zondagmiddag. Bedankt voor de tip dus, Mette!

Stapeldol driehoekenspel

Oneindig inzoomen op een driehoek in een driehoek in een driehoek...

De Sierpinski-driehoek is een wiskundige vorm die zichzelf kan herhalen op elk niveau van inzoomen. Dit spelletje maakt handig van dat principe gebruik door je oneindig te laten inzoomen op deze driehoeken in driehoeken.

De kunst is om niet met een wit vlak te eindigen, maar je muis (of je vinger) zo te sturen dat je telkens weer op een nieuwe driehoek inzoomt. Omdat het inzoomen steeds sneller gaat, wordt dat steeds moeilijk. Simpel, maar lichtelijk verslavend.

De driehoek is vernoemd naar de Poolse wiskundige Waclaw Sierpiński, maar de vorm verscheen al als decoratief patroon ver voordat hij erover schreef in 1915. Al in de 13e eeuw werden de driehoeken verwerkt in mozaïeken in de kathedraal van Anagni in Italië.

Je krijgt een Sierpinski-driehoek door de middelste driehoek uit een driehoek te halen en dat tot in oneindigheid met de overgebleven driehoeken te doen. Je kan het principe ook op andere vormen toepassen. Maar probeer eerst maar eens zo lang mogelijk in een driehoek te blijven klikken zonder duizelig te worden.