Vijf verzamelverhalen

Niet over postzegels, wel over verdriet, rammelaars en Star Wars-speelgoed in films.

Rammelaar-verzamelaar

Waarom verzamelde Heinz Keijzer bijna duizend rinkelende rammelaartjes?

Zodra de musea weer open zijn, kun je in het Joods Museum in Amsterdam een tentoonstelling met bijna duizend historische rammelaars bezoeken. Misschien staan er dingen hoger op je post-lockdownlijstje dan kijken naar antiek babyspeelgoed, maar dan heb je de podcast De man met de rammelaars nog niet gehoord. 

De talentvolle maker Lotte van Gaalen vertelt in vier afleveringen hoe het kwam dat Heinz Keijser, een Duitser van Joodse afkomst, een verzameling aanlegde van ruim 900 rammelaars, van allerlei materialen en uit alle windstreken. Het is een tragisch, meeslepend verhaal dat door allerlei tijdperken en landen leidt, en waarin de Twee Wereldoorlog een grote rol speelt.

Niet weer een podcast van een museum dat 'ook een podcast moet', maar een volwaardige vierdelige serie – die ook boeiend is als je al jaren geen rammelaar meer hebt vastgehouden. 

Gluren bij de zuiderburen

Wielrenpoppetjes, panda's of Elvis: never a dull moment achter de ruiten van Brussel.

In Brussel stallen veel mensen hun verzamelingen uit voor het raam, zo viel de fotograaf Jean-Luc Feixa op, nadat hij vanuit Frankrijk naar de Belgische hoofdstad verhuisde. Hij maakte er een mooi fotoboek van: Strange Things Behind Belgian Windows

Bij The Guardian kun je een deel van deze verzameling verzamelingen bekijken. Grappig, weird en hoopgevend – zeker nu we onze ramen meer dan ooit gebruiken (of ik bedoel natuurlijk: Juist Nu!).

Bekijk de fijne foto's via de link hieronder.

Verzamelverdriet

Renée gaat op zoek naar herinneringen in het huis van haar overleden vader. Een probleem: papa was een hamsteraar.

Crème de menthe is een prachtige korte film van het Frans-Canadese regisseursduo Philippe David Gagné en Jean-Marc E. Roy over rouw. In het bijzonder het onwerkelijke moment dat je de spullen van een overleden persoon moet opruimen. Herinneringen en verdriet liggen dan altijd binnen handbereik, maar dikwijls ook verrassing: je leert iemand soms pas echt goed kennen als je diens bezittingen stuk voor stuk door moet nemen.

Zo ontdekt ook Renée, die een week heeft om haar vaders huis leeg te ruimen. Tot haar verbazing bleek hij een grote verzamelwoede te hebben: het huis puilt uit van de videobanden en platen, maar ook van plastic tasjes en allerhande kleden. Elk nieuw item dat door haar handen gaat, brengt verrassing, maar ze heeft meer moeite met het vinden van de herinneringen en het verdriet. Waar blijven die? Zie het zelf via de link hieronder.

zin in meer verzamelingen?

Download dan VPRO Koos en krijg elke dag 5 tips die je direct kunt kijken, luisteren of lezen. Voor maar 1 euro per maand kun je het hele archief doorzoeken. 
► Leer Koos kennen of download gelijk de app.

De kick van compleet

René Schoenmakers begon als stripverzamelaar en werd internetmiljonair.

Het bekendste online veilinghuis van Nederland is Catawiki. Liefhebbers, verzamelaars en slimme handelaren klikken er uren op rond om pareltjes op te kop te tikken. Maar het eerste idee van oprichter René Schoenmakers was eigenlijk om verzamelingen in kaart te brengen. 

Hij was als klein jochie al stripverzamelaar en stond soms om vier uur 's ochtends al op de rommelmarkt. In 2008 startte hij de website Catawiki, die hij met de bevlogenheid van een echte startupman pijlsnel opbouwde. Mijn collega Gerhard Busch zocht hem op, om te praten over de liefde voor verzamelen. Lees alles in deze zomerse longread van de VPRO Gids. 

Het ultieme nerdspeelgoed

Vintage Star Wars-speelgoed in films en series spotten: is dat heel gek?

Ach, ik doe wel gekkere dingen als ik films kijk. Zo verzamel ik al vijf jaar hotelkamernummers in films. Of scènes waarin mensen tegen elkaar zeggen: 'hoe lang stond jij daar al?', om er ooit een video over te maken.

Met Star Wars-speelgoed werkt het ook. Dus veel films en series kijken en dan maar op zoek naar Luke Skywalkertjes, Darth Vadertjes en Millennium Falcontjes. Wel vintage natuurlijk; dus de toys die tussen 1977 en 1985 werden geproduceerd. Je moet het jezelf niet te makkelijk maken. En verbazingwekkend genoeg zit het in best veel films en series. Ik heb er in totaal 43 kunnen vinden. 

Dit tijdverdrijf heeft uiteindelijk een compilatie opgeleverd waar ik drie maanden aan heb gewerkt. Berend Dubbe maakte er een originele Star Wars-achtige score bij en samen met wat mede Star Wars-nerds zijn de details verfijnd tot het niveau ‘grijze damaged X-wing van Kenner uit 1982’ tot de ’1979 versie Boba Fett’ uit Hong Kong’.

Je moet wat doen tijdens quarantaine. Bekijk de video op mijn YouTube-kanaal VoorDeFilm.