Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een romantische komedie en een inspirerende documentaire over een epische zeilwedstrijd.

Begin Again

Gretta (Keira Knightley) is een door liefdesverdriet getormenteerde zangeres en Dan (Mark Ruffalo) een uitgerangeerde muziekproducent, vervreemd van zijn vrouw en dochter. Twee dolende zielen in New York, die elkaar vinden en met muziek als katalysator samen een nieuwe betekenis geven aan hun leven. Regisseur John Carney (van het thematisch vergelijkbare Once) houdt zijn drama luchtig en legt de accenten op het positieve. De film is pretentieloos, perfect gecast en prettig geacteerd, en bovendien doorspekt met aanstekelijke liedjes. Een feelgoodfilm volgens het boekje.

Crazy Rich Asians

Nietsvermoedend reist de Chinees-Amerikaanse Rachel (Constance Wu) samen met haar vriend Nick (Henry Golding) naar Singapore, om er vervolgens achter te komen dat hij tot de rijkste en machtigste families van de stadstaat behoort. Een plezierige verrassing zou je zeggen, ware het niet dat Nicks moeder (een angstaanjagende Michelle Yeoh) al snel duidelijk maakt dat Rachel als eenvoudige economieprofessor niet goed genoeg voor haar zoon is. Spetterende en gelikte romantische komedie, gebaseerd op de gelijknamige bestseller. Wel zonde: Crazy Rich Asians werd onthaald als boegbeeld van diversiteit — het was de eerste Hollywoodproductie met een volledig Aziatische cast in 25 jaar tijd — maar de enorme culturele en etnische diversiteit van Singapore komt in de film niet aan bod.

The Lovebirds

Regisseur Michael Showalter en acteur Kumail Nanjiani scoorden in 2017 een hit met het ontroerende The Big Sick, gebaseerd op Nanjianis eigen leven. Deze tweede samenwerking is andermaal een romantische komedie, over twee geliefden (Nanjiani en Issa Rae) die getuige zijn van een brute moord op een fietskoerier. In paniek slaan ze op de vlucht en proberen ze de dader te ontmaskeren. Typisch Hollywood-formulewerk in de traditie van komedies als Date Night en Murder Mysterie: zelden verrassend, maar zonder meer vermakelijk en met voldoende chemie tussen de hoofdrolspelers.

Maiden

'Meisjes zijn om te naaien bij aankomst in de haven.' Dat is wat de 23-jarige Tracy Edwards te horen krijgt als ze zich in 1985 aanbiedt als bemanningslid voor de fameuze (en levensgevaarlijke) Whitbread zeilwedstrijd. Ze besluit vier jaar later mee te doen met haar eigen boot en een volledig vrouwelijke crew, maar zonder slag of stoot gaat dat niet. In deze eerlijke en ontroerende documentaire vertelt Edwards haar inspirerende verhaal. Regisseur Alex Holmes wilde er aanvankelijk een speelfilm van maken, tot hij ontdekte dat de bemanning zelf de maandenlange zeiltocht gefilmd had.

Yeh Ballet

Deze Indiase Netflixproductie bevat wat vrolijke zang-en-dansscènes, maar is geen typische Bollywoodfilm. Het waargebeurde verhaal draait om twee jongens uit de slums van Bombay (frisse nieuwkomers Bose en Chauhan), die met behulp van een excentrieke Israëlische docent (een niet zo subtiele Sands) professionele balletdansers hopen te worden. Cineast Taraporevala, bekend als vaste scenarist van regisseur Mira Nair (Salaam Bombay!), brengt het geheel voorspelbaar maar ook energiek en onderhoudend in beeld, en laat je makkelijk meeleven met haar bevlogen hoofdpersonen.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.