Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een bijzondere animatiefilm en een documentaire over twee vrouwen die al sinds 1947 onafscheidelijk zijn.

J'ai perdu mon corps

Een vlieg bij een uitdijende plas bloed, naast een moeizaam ademende jongeman op de grond. Wat is er gebeurd? Dan een dode hand die tot leven komt, uit een koelkast ontsnapt en de wereld intrekt. In parallelle verhaallijnen komen we meer te weten over de hand, de jongeman en hun gezamenlijke verleden in deze spannende, poëtische, licht surrealistische vertelling over het ontlopen van je lot. Een bitterzoet animatiespeelfilmdebuut dat de verbeeldingskracht prikkelt met bijzonder geluid, perspectief en ritme. Winnaar van de Quinzaine in Cannes2019, naar een verhaal van scenarioschrijver Guillaume Laurant (Amélie).

Late Night

Molly Patel (Mindy Kaling) wordt tot haar eigen verbazing aangenomen als schrijver voor de legendarische talkshow van een bikkelharde Britse komiek (Emma Thompson). Omdat ze een vrouw is, krijgt ze al snel te horen, en de rest van de schrijvers uit witte mannen bestaat. Ondanks haar totale gebrek aan ervaring en de vijandigheid van haar collega's weet ze al snel haar plek in de writers' room te veroveren. Scherpe komedie die talloze zinnige dingen te zeggen heeft — onder meer over diversiteit en de Amerikaanse televisiewereld — zonder prekerig te worden. Hoofdrolspeler Kaling (The Office, The Mindy Project) schreef zelf het scenario.

My Neighbors the Yamadas

Kleine, aandoenlijke en in grove mangastijl getekende animatiefilm van Studio Ghibli, waarin de alledaagse strubbelingen van de excentrieke Japanse familie Yamada worden gevolgd. Fragmentarisch vertelde warme, wijze levenslessen worden afgewisseld met humoristische observaties over het familieleven en de rollen binnen het gezin. Mist de magie van Isao Takahata’s andere werk zoals Grave of the Fireflies (1988) of Pom Poko (1994), maar raakt bij vlagen een gevoelige snaar. Prachtig zijn onder meer de fantasievolle inkijkjes in de belevingswereld van de vijfjarige dochter Nonoko, de wonderschone haiku’s en een ontroerend bezoek van oma Shige aan een zieke vriendin.

A Secret Love

Terry Donahue en Pat Henschel ontmoeten elkaar in 1947 als tieners op een ijsbaan in Moose Jaw, Saskatchewan. Ze worden verliefd, verhuizen naar Amerika en leven decennia lang samen. De buitenwereld vertellen ze dat ze beste vriendinnen zijn, of nichtjes. Tot ze op hoge leeftijd eindelijk de moed hebben verzameld — geholpen door de tijdgeest — om uit de kast te komen. In deze aandoenlijke documentaire wordt hun bijzondere liefdesgeschiedenis verteld, met onder meer prachtige archiefbeelden van Terry's carrière als professioneel honkbalspeler en ontroerende anekdotes over die eerste weken op het Canadese platteland.

Talvar

Afgelopen woensdag overleed de Indiase acteur Irrfan Khan op 53-jarige leeftijd. In Talvar (2015) speelt hij rechercheur Ashwin Kumar, die na broddelwerk van de lokale politie op de moordzaak van een jong meisje wordt gezet. Vrijwel iedereen verdenkt de ouders, ook al is er geen direct bewijs, maar Ashwin is een van de weinigen die in hun onschuld gelooft. Subliem misdaaddrama dat, door drie verschillende versies van de gebeurtenissen te tonen, effectief gebruik maakt van het zogeheten Rashomon-effect (waarnemingen/herinneringen zijn altijd subjectief). Gebaseerd op een beruchte moordzaak uit 2008.