Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een sterk drama over jaloezie en leugens en een uitmuntende tienerfilm.

Blood Diamond

De zoon van visser Solomon (Hounsou) is in Sierra Leone gerekruteerd als kindsoldaat, zijn vrouw en dochter zijn verdwenen in een vluchtelingenkamp. Hijzelf moet voor de moorddadige rebellen op zoek naar diamanten. Hij vindt een zeer waardevolle steen en wil daarmee zijn familie vrijkopen, maar de cynische voormalig huurling Danny (DiCaprio) wil de steen om vervroegd met pensioen te gaan en bevlogen oorlogsverslaggever Maddy (Connelly) wil hem als bewijs voor een verhaal over westerse corruptie. Blood Diamond had een avonturenfilm met politieke boodschap moeten worden, maar de boodschap wordt wel erg uitleggerig en clichématig opgelepeld. Niettemin goed voor vijf Oscarnominaties.

Becoming

Voormalig First Lady Michelle Obama reisde na het verschijnen van haar autobiografie langs 34 steden voor een imposante boektour. Deze gladgestreken documentaire, geproduceerd door het productiebedrijf van de Obama's, toont een kijkje achter de schermen. We zien haar in gigantische arena's haar levensverhaal vertellen, van haar jeugd in een arbeidersgezin in Chicago tot die roerige jaren in het Witte Huis. Ondertussen komen ook haar beveiliger, haar broer en verschillende jonge vrouwen kort aan het woord. De vele zijpaden maken van Becoming nogal een rommeltje, maar vermakelijk en inspirerend is het zonder meer.

Closer

Sterk drama over vier moderne, mooie mensen. De Amerikaanse stripper Alice (Natalie Portman) heeft een relatie met schrijver/journalist Dan (Jude Law), fotografe Anna (Julia Roberts) gaat met dermatoloog Larry (Clive Owen). Maar Dan valt ook op Anna, en Alice rommelt met Larry. Regisseur Mike Nichols laat zien hoe groot de verwoestende werking van jaloezie en leugens in een periode van enkele jaren kan zijn. Uitstekend spel van alle acteurs, in dit intelligente, soms hartverscheurende drama, dat gebaseerd werd op het gelijknamige toneelstuk van Patrick Marber. Oscarnominaties voor Owen en Portman.

The Half of It

Boekenwurm Ellie wordt door footballspeler Paul ingehuurd om een liefdesbrief te schrijven voor Aster, het mooiste meisje uit de klas. Dat doet ze met verve, maar er is één probleem: Ellie is zelf ook verliefd op Aster. Op papier is deze Cyrano de Bergerac-variatie de zoveelste tienerproductie uit de Netflix-fabriek, waarin jongeren met iets teveel gemak Sartre en Wim Wenders citeren. Maar door zich vooral te richten op vriendschap in plaats van de gebruikelijke bakvissenromantiek, weet regisseur Alice Wu haar tweede speelfilm ver boven recente genregenoten uit te tillen. Hoofdrolspeler Leah Lewis wacht een grote toekomst.

The Wind Rises

'Zou je liever in een wereld met of zonder piramides willen leven?' Jiro Horikoshi, de geniale ontwerper van Japanse gevechtsvliegtuigen die dood en verderf zaaiden tijdens de Tweede Wereldoorlog, vraagt het zichzelf af in een van de vele droomsequenties die animatiefilm The Wind Rises rijk is. Zelf weet Jiro het niet zeker, maar regisseur Hayao Miyazaki (Princess Mononoke) is in dit voor zijn doen verrassend realistische drama eenduidiger in zijn antwoord. Hij kiest onvoorwaardelijk voor de schoonheid, ook al is die geboren uit slavernij, oorlog of rampspoed. Zeker niet Miyazaki's beste werk, maar wel weer prachtig getekend en vol ontroerende momenten. 

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.