Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een verzameling korte films over de coronapandemie, een geestige mockumentary en de terugkeer van een klassieker.

Homemade

Verzameling korte films over de coronapandemie, gemaakt door achttien gerenommeerde filmmakers van over de hele wereld. Niet alle delen zijn even sterk, maar er valt genoeg te genieten. Zo opent Homemade met de fraaie inzending van Ladj Ly, die terugkeert naar de dronepiloot uit zijn speelfilmdebuut Les misérables. Ook de moeite waard: een stopmotion-dialoog tussen de paus en koningin Elizabeth van Paolo Sorrentino, een masterclass acteren van Kristen Stewart en Maggie Gyllenhaal die haar eigen man filmt in een post-apocalyptische wereld. Bedacht door de Chileense filmmaker Pablo Larraín, die zelf een heerlijke korte film maakte over een bejaarde Don Juan.

Little Women

Vijfde verfilming van Louisa May Alcotts roman (1868) verhaalt fraai over de lotgevallen van de familie March ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog. Pater familias is legerpredikant en schrijft zo nu en dan een brief naar het thuisfront. Moeder Marmee (Susan Sarandon) legt haar vier dochters prettig in de watten en vermoeit ze maar hoogstzelden met wijze levenslessen. De zusjes March varen er wel bij. Jo, de meest getalenteerde van het stel (Winona Ryder) schopt het tot schrijfster. En als het even meezit komt de school die ze wil stichten - 'een school die open is voor iedereen die wil leren' - ook nog wel van de grond.

Lees op VPRO Boekengids meer over de immense populariteit van Little Women

A Whisker Away

Tiener Miyo is stapelverliefd op klasgenoot Kento, maar hij lijkt haar niet te zien staan. Op een dag vindt ze een magisch masker in het bos, waarmee ze in een kat kan veranderen. Ideaal om Kento te bespioneren natuurlijk, maar niet zonder gevaar, want wie het masker te lang draagt kan nooit meer terugveranderen. Amusant animatiesprookje van de studio achter Penguin Highway. Het begin is weliswaar mierzoet, maar hoe meer we over Miyo's verleden te weten komen, hoe interessanter de film wordt.

Troll Hunter

Geestige mockumentary over drie studenten die de bossen intrekken om een documentaire te maken over berenstroper Hans. Maar dan blijkt Hans helemaal niet op beren, maar op trollen te jagen, die hij met een speciaal UV-geweer in steen verandert zodra ze te dicht in de buurt van bewoond gebied komen. Kortom: een Noorse folklore-variant op horrorklassieker The Blair Witch Project, met gortdroge humor en verrassend geslaagde special effects (ondanks het beperkte budget). Regisseur Øvredal maakte na deze film de overstap naar Hollywood.

Terug van weggeweest: The Big Lebowski

Bowlende flowerpowerman Jeff 'The Dude' Lebowski (Jeff Bridges) is 'the laziest man of Los Angeles County'. Bandieten die hem aanzien voor een oude rijkaard met dezelfde achternaam leveren hem een streek, waarop The Dude - aangespoord door zijn bowlingvrienden Walter (John Goodman) en Donny (Steve Buscemi) - verhaal gaat houden bij de Big Lebowski. Het uit de hand lopen van deze situatie wordt spetterend verbeeld, met sterke, humoristische typetjes, hallucinogene droomsequenties en wonderbaarlijke dialogen. Een van de beste films uit het imposante oeuvre van de broers Ethan en Joel Coen.

Ter ere van de 20ste verjaardag van The Dude schreven we uitgebreid over het succes van de film: 'The Dude abides – en hoe!'