Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere ijzersterke documentaires over seksueel misbruik in de turnsport en transgenders in de filmgeschiedenis.

Athlete A

Athlete A begint als een typische sportdocumentaire met videobeelden van topturnster Maggie Nichols als meisje, bezeten van de sport. Alleen is dit sportsprookje een nachtmerrie. Nichols was de eerste turnster van het nationale team die oud-teamarts Larry Nassar beschuldigde van seksueel misbruik. Uiteindelijk bleek dat hij meer dan 250 jonge turnsters misbruikte. Athlete A laat zien hoe een door geld en medailles gedreven turnbond jarenlang wegkeek en zelfs een milieu creëerde waarin tienermeisjes te murw waren om het misbruik te merken. Een pijnlijke maar belangrijke documentaire, zoals er momenteel wel meer zijn.

Axone

Frisse dramedy die draait om een groep twintigers in Delhi die een klassieke en behoorlijk stinkende delicatesse (‘axone’) bereiden voor de bruiloft van hun beste vriendin. Hoewel die premisse vrij onschuldig klinkt, schuurt het wel degelijk: de hoofdpersonages zijn vluchtelingen uit Noordoost-India, die in hun nieuwe omgeving voortdurend te maken krijgen met argwanende buren, misogynie en racisme. Maar uiteindelijk vormt het eten een niet te onderschatten verbindende factor. De toon is bij vlagen een tikje melodramatisch en grotesk, maar door het natuurlijke spel van de acteurs (die grotendeels van straat werden geplukt) en de luchtige toon stoort dat nauwelijks.

Disclosure: Trans Lives on Screen

De representatie van transgenders in films en series is beter dan ooit, zo betoogt deze inzichtelijke documentaire. Maar dat wil nog niet zeggen dat de strijd al gestreden is. Regisseur Feder kijkt samen met talloze sprekers — van historica Susan Stryker tot actrice Laverne Cox — terug op de afgelopen 100 jaar. Duidelijk bedoeld voor een groot publiek, waardoor het wel wat aan de oppervlakte blijft. De blik is vooral op Hollywood gericht: beelden van recente parels als Una mujer fantástica en Tangerine worden wel gebruikt, maar niet besproken.

Escape from Pretoria (vanaf zondag)

Deze Brits-Australische thriller levert precies wat de titel suggereert: een spannend verhaal over een gevangenisuitbraak in de Zuid-Afrikaanse stad Pretoria. Daniel Radcliffe – zwijgzaam en zwaar bebaard – speelt ANC-activist Tim Jenkin, op wiens waargebeurde boek de film is gebaseerd. Anno 1979 verzint Jenkin met twee andere opgesloten apartheidsstrijders een ingenieus plan om hun zwaarbewaakte bajes te ontvluchten. De filmmakers zijn niet erg geïnteresseerd in psychologie of historische context, maar richten alle aandacht op de ontsnappingspoging zelf. Dat levert een wat vlakke maar wel lekker gefocuste en onderhoudende film op, vol klassieke suspense.

Rush Hour

Wanneer de dochter van de Chinese consul in de VS wordt ontvoerd, moet de Chinese detective Lee (Jackie Chan) de zaak onderzoeken. Maar die spreekt slecht Engels en weet niet de weg in Los Angeles. Daarom wordt Lee gekoppeld aan de luidruchtige Amerikaan Carter (Chris Tucker), een politieman die zorgt dat hij er goed uitziet gedurende de uitoefening van zijn beroep. Geslaagde actiekomedie, omdat Chan en Tucker elkaar perfect aanvullen: de een heeft de bravoure, de ander de weergaloze gevechtskunst. En ze zijn beiden, op een andere manier, grappig. Er kwamen uiteraard vervolgfilms.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.