Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere de nieuwe film van Spike Lee en een hartverscheurende docu.

13th

Confronterende en belangwekkende documentaire van regisseur Ava DuVernay, die furore maakte met het voor twee Oscars genomineerde Martin Luther King-drama Selma (2014) en later de fenomenale serie When They See Us maakte. De titel verwijst naar het dertiende amendement in de Amerikaanse grondwet, dat in 1865 de afschaffing van de slavernij bekrachtigde, maar tegelijkertijd de overheid in staat stelde om veroordeelden als onvrijwillige arbeidskracht in te zetten. Aan de hand van schokkende cijfers en een hele rits talking heads betoogt DuVernay dat de massale incarceratie van zwarte Amerikanen (maar liefst 1 op 3 belandt op een gegeven moment in de gevangenis) een vorm van moderne slavernij is.

Da 5 Bloods

Vier zwarte Vietnamveteranen gaan ruim veertig jaar nadat ze daar gevochten hebben op zoek naar het stoffelijk overschot van hun gevallen kameraad (Blood nummer 5), én naar de kist vol goud die ze destijds na een helikoptercrash zijn kwijtgeraakt. In de opvolger van BlackKklansman (2018) mixt regisseur Lee verschillende genres (oorlogsfilm, satire, psychologisch drama), maar zoomt ie bovenal in op de onderbelichte rol van Afro-Amerikaanse soldaten in Vietnam. Onevenwichtig, maar in de sterkste momenten messcherp en onvergetelijk. Kortom: vintage Spike.

Lees hier ons interview met Spike Lee

The Hangover

De dag na een uitbundig hengstenbal in Las Vegas zijn drie benevelde vrienden de bruidegom kwijt. Wat volgt is een puzzeltocht naar wat met wie is gebeurd. De verwachtingen voor The Hangover waren laag gespannen vanwege het puberale eerdere werk van de makers (onder andere Road Trip en Old School). Desondanks werd The Hangover een ongekend kassucces met zelfs enkele positieve kritieken van doorgaans zure critici. Het geheim? Het improvisatietalent van Zach Galifianakis en Ed Helms, topkomieken van Amerikaanse bodem die dankzij de 17+-status van de film voluit konden gaan. En niet te vergeten regisseur Todd Phillips, die later onder meer de fascinerende superschurkenfilm Joker maakte.

Je ne suis pas un homme facile

Een schaamteloze charmeur knalt met zijn kop tegen een lantaarnpaal en wordt wakker in een wereld waarin de geijkte man-vrouwverhoudingen compleet zijn omgedraaid. Nu zijn het plots de vrouwen die nafluiten, seksueel gewelddadig (kunnen) zijn, en een afkeer hebben van lichaamsbeharing. Het zorgt ervoor dat deze Damien zichzelf opnieuw moet uitvinden, in een wereld waarin zijn gebruikelijke (en verwerpelijke) karaktereigenschappen niet langer aan hem toebehoren. Het geestige uitgangspunt is voldoende voor een vermakelijke zit, maar de film blijft iets te vaak hangen in gemakzuchtige omdraaiingen van stereotypen. Gebaseerd op de provocatieve korte film Oppressed Majority uit 2010.

Tales from Earthsea

De jonge prins Arren vermoordt zijn vader, de koning, ontvlucht het kasteel en ontmoet de oudere tovenaar Sparrowhawk. Tezamen nemen ze het op tegen Het Kwaad. Regisseur Gorô Miyazaki verfilmde een beroemd verhaal van gerenommeerd scifi-auteur Ursula K. Le Guin, tegen de zin van zijn vader Hayao, die vond dat hij er niet klaar voor was. Hayao had wel een beetje gelijk: de animatiefilm is best mooi gemaakt, maar mist de humor en de sprankeling die Hayao's films zo kenmerken. Ook de teleurgestelde Le Guin reageerde zuinig: 'Het is niet mijn boek. Het is jouw film.' Maar een mindere Ghibli-film is natuurlijk nog altijd beter dan veel concurrenten.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.