Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een strakke, harde thriller mét psychologische diepgang en een klassieke avonturenfilm.

Penoza: The Final Chapter

Waardig sluitstuk van de succesvolle misdaadserie. Godmother tegen wil en dank (Monic Hendrickx, in grootse vorm) moet haar gezin voor een laatste keer uit handen houden van justitie en een vijandig Mexicaans drugskartel. Regisseur Diederik van Rooijen houdt zich bepaald niet in met groteske plotwendingen, maar zijn compromisloze vertelstijl dwingt ook respect af. Bovendien is het sterke acteursensemble als vanouds op dreef, waarbij vooral Olga Zuiderhoek weer de show steelt als gangsteroma Fiep. Voorkennis van de serie is handig, maar geen absolute noodzaak.

Repo Men

Remy en Jake (Jude Law en Forest Whitaker) zijn enthousiaste deurwaarders bij een futuristisch incassobureau met kunstmatige organen als handelsartikel. Beslaglegging van organen betekent snijden in de klant dus Remy is ontdaan als hij zelf raakt opgezadeld met een onbetaalbaar kunsthart. Van zijn vrouw (Carice van Houten) hoeft hij niets te verwachten, dus zijn vege lijf lijkt overgeleverd aan de goedertierenheid van zijn collega. De dialogen, actiescènes en decors zijn armetierig, maar de bloederige snij- en vrijscène en plottwist in de laatste tien minuten zijn alleszins memorabel.

Raiders of the Lost Ark

Nog nauwelijks verouderde ode aan de avonturenfilms waar de jonge Steven Spielberg op zaterdagmiddag naar placht te kijken. Waarin de heldhaftige archeoloog Indiana 'Indy' Jones het aan de stok krijgt met een onbetrouwbare rivaal, die in opdracht van Hitler op zoek is naar de mythische Ark des Verbonds, een historisch relikwie dat magische krachten heet te bezitten. Dus moet Indy afwisselend ingenieuze dodelijke vallen in ruïnes, griezelige fauna en akelige nazi's ontwijken. Spannend en grappig, een absoluut hoogtepunt in het sympathieke genre.

Spider-Man

Rond superheld Spider-Man zijn inmiddels heel wat films verschenen, maar deze uit 2002 blijft een van de leukste. De (destijds baanbrekende) special effects doen inmiddels alweer iets gedateerd aan, maar regisseur Raimi (The Evil Dead) begreep gelukkig dat het verhaal niet hoofdzakelijk om de actie draait. Belangrijker zijn de personages: Peter Parker, de sullige scholier die na een spinnenbeet superkrachten ontwikkelt, en zijn buurmeisje Mary Jane, aan wie hij zijn liefde maar niet durft te betuigen. Tobey Maguire en Kirsten Dunst zetten het stel reuze charmant neer. En Willem Dafoe is lekker cartoonesk op dreef als slechterik Green Goblin.

Wind River

Wanneer een Indiaans meisje dood wordt aangetroffen in Indianenreservaat Wind River, Wyoming, komt de onervaren FBI-agente Jane (Elizabeth Olsen) de zaak onderzoeken. Al snel beseft ze dat ze weinig van het gebied en z’n bewoners begrijpt en vraagt ze wildzoeker Cory (Jeremy Renner) om hulp. Strakke, harde misdaadthriller vermijdt de clichés van het door drank en drugs verwoeste Indianenreservaat en is meer geïnteresseerd in de psychologie van de personages dan de plot. Waardig slotdeel van de frontier-trilogie – na Sicario en Hell or High Water - van scenarioschrijver Taylor Sheridan, die voor het eerst zelf regisseerde.