Maandag 14 mei is dit jaar uitgeroepen tot The Dude Day. Het is dan namelijk precies twintig jaar geleden dat The Big Lebowski, één van de populairste, meest geliefde filmklassiekers van de jaren negentig, uitkwam in de bioscopen. Voor de gelegenheid een overzicht van de vele sporen die de film heeft achtergelaten in de popcultuur.

Bier

Kennelijk zijn veel bierbrouwers fan van de film, want er zijn talloze speciaalbiertjes naar vernoemd. Zoals: The Brew Abides, The Dude Imbibes, The Fig Lebowski, The Dude’s Rug, Logjammin’ en Hey, Careful Man, There's a Beverage Here. Die laatste zou moeten smaken naar een White Russian. 

Boeken

Over de film werden niet alleen fan- en achtergrondboeken geschreven, maar ook allerlei serieuze werken, met titels als The Big Lebowski and Philosophy, The Abide Guide, The Tao of the Dude en The Dude De Ching (zie ook het kopje ‘Religie’).

Cafés

Kroegen met de naam Lebowski vind je over de hele wereld – in Nederland in Utrecht en Nijmegen. Die in Reykjavik is volgens fans het leukst, met ver doorgevoerd bowlingthema, en in Dresden schenken ze maar liefst zes verschillende White Russians.

Citaten

Zou er een regel uit de film zijn die nooit is geciteerd in een studentenhuis, gebruikt in een meme of gedrukt op een T-shirt? Bekijk hier een verzameling Lebowski-shirts.

Dude Day

Op maandag 14 mei draait The Big Lebowski in meer dan tachtig Nederlandse bioscopen – al dan niet met bijpassende hapjes, drankjes en what have yous. Bekijk hier welke bioscopen er meedoen.

Festival

Wat in 2002 begon als een feestje van een groepje fans in een lokale bowlinghal is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks tweedaags festival: Lebowski Fest. Vrijwel alle leden uit de cast zijn weleens te gast geweest.

Films

Films waarin expliciet wordt geknipoogd naar The Dude en co zijn onder meer Inherent Vice (regisseur P.T. Anderson noemt The Big Lebowski de beste film ooit), Frank en Tusk. De scenaristen van de nieuwe Star Wars-film Solo noemen de film ook als inspiratie.

Inherent Vice

Games

In de game Spider-Man (2002) worden grappen gemaakt over Jesus Quintana, en in World of Warcraft komt ene Lebronski voor, die met zijn vriend Walt op zoek is naar z’n tapijt.

Kauwgom

Nihilist Chewing Gum is vernoemd naar de nihilisten in de film. Het smaakt nergens naar: ‘We don’t believe in flavor.’

Kleding

Acteur Jeff Bridges draagt veel van zijn eigen kleding in de film. Zijn vest, een lelijk ding uit de jaren zeventig, werd op veler verzoek opnieuw uitgebracht door winkelketen Pendleton. En hij kost 'slechts' 239 dollar.

Muziek

Bands die werden opgericht door Dude-fans zijn onder meer Shut the Fuck Up Donny, Give Us the Money Lebowski en The Fucking Eagles. Jeff Bridges speelt zelf in de band The Abiders.

Religie

Dudeism, of The Church of the Latter-Day Dude - if you’re not into the whole brevity thing – werd in 2005 opgericht door een Amerikaanse journalist, als een soort modern taoïsme. Volgens de officiële site hebben wereldwijd zo’n 450 duizend mensen zich laten inzegenen als Dudeist-priester.

Series

In elke zichzelf respecterende tv-serie wordt wel een keer naar Lebowski verwezen, van The Simpsons, How I Met Your Mother, Veronica Mars (zie hier een supercut van alle verwijzingen) en Preacher tot, jawel, The Power Puff Girls en My Little Pony.

Spin

Twee spinnensoorten die in 2006 werden ontdekt in Tanzania kregen de namen Anelosimus biglebowski en Anelosimus dude.

Spinoff

De Coen Brothers hebben gezegd nooit een vervolg te willen maken, maar acteur John Turturro maakte wel een spinoff over zijn personage Jesus Quintana. Die heet Going Places en moet later dit jaar verschijnen.

Studies

Als een komedie filosofische boeken en een heuse religie kan voortbrengen, dan natuurlijk ook universitaire studies. Die hebben titels als: Logjammin’ and Gutterballs: Masculinities in The Big Lebowski en Don’t Fuck With the Jesus: The Big Lebowski, Ritual and Imposed Narratives of the Self. Lees hier meer.

Tv-versie

Op Amerikaanse kabelzenders moet grove taal worden gekuist, vaak met hilarische gevolgen. De tv-versie van The Big Lebowski is legendarisch omdat de acteurs zelf absurde alternatieven verzonnen voor de vele scheldwoorden. Absolute hoogtepunt: ‘This is what happens when you find a stranger in the Alps / feed a stranger scrambled eggs!’ (in plaats van ‘fuck a stranger in the ass!’)

Uitgeverij

Nee, het Amsterdamse Lebowski Publishers is niet vernoemd naar een obscure negentiende-eeuwse Poolse dichter, maar gewoon naar de film.

White Russian

The Dude drinkt in de film maar liefst negen White Russians – een mix van wodka, kahlua en melk. Het drankje werd een hit, mede dankzij een kahlua-reclame met Jeff Bridges.