Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een oorlogsklassieker van Stanley Kubrick en een sciencefictionfilm uit China.

Bankier van het verzet

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zet effectenhandelaar Walraven van Hall samen met zijn broer, de latere Amsterdamse burgemeester Gijsbert van Hall, een schaduwbank op om het verzet te financieren. Ze organiseren de grootste Nederlandse bankroof ooit - bij De Nederlandsche Bank, die onder leiding stond van NSB-kopstuk Rost van Tonningen - met vervalste waardepapieren. Op waargebeurde zaken gebaseerd oorlogsheldendrama is ambitieus opgezet en ziet er gelikt uit. Maar de nadruk ligt te veel op de spanning. En er wordt niets aan het oordeel van de kijker overgelaten. Bekroond met vijf Gouden Kalveren.

Full Metal Jacket

Eigenlijk bestaat dit Vietnamdrama van regisseur Kubrick uit twee films. Eerst een erg goed en aangrijpend stuk over een trainingskamp voor mariniers, gevolgd door een wat saaier deel over de gevechtshandelingen in Vietnam. Het eerste stuk wordt gedomineerd door 'drill instructor' Sergeant Hartman (angstaanjagend overtuigend gespeeld door oud-beroepsmilitair R. Lee Ermey) en zijn 'gevecht' met de wat dikkige rekruut 'Gomer' Pyle (Vincent D'Onofrio). Opgenomen op het terrein van een oude gasfabriek aan de Theems, waar een deel van de oude keizersstad Hué werd nagebouwd.

Tumbledown

Na de onverwachte dood van Hunter Miles, een singer-songwriter die één bejubeld album maakte, trekt zijn weduwe Hannah (Hall) zich terug in hun berghuisje om Hunters biografie te schrijven. Wanneer ze er niet uitkomt, roept ze schoorvoetend de hulp in van Andrew (Sudeikis), een zelfingenomen popcultuurexpert en groot Hunter Miles-fan. Sympathieke Amerikaanse indiefilm wordt door debuterend regisseur Mewshaw voorzien van iets te veel romcomclichés, maar ontstijgt de middelmaat dankzij hoofdrolspeelster Hall, aantrekkelijke locaties en sfeervolle liedjes van Damien Jurado. Prima romantisch tussendoortje.

Up in the Air

Ryan Bingham (George Clooney) vliegt business class van klus naar klus: hij ontslaat mensen voor werkgevers die dat zelf niet durven. Zijn werk past binnen zijn filosofie: bezittingen, banen, relaties, het zijn allemaal dingen die je vrijheid verminderen, die je moet dumpen. Dan besluit de werkgever van Ryan hem voortaan op kantoor te houden, ontmoet hij de vrouw van zijn dromen (Vera Farmiga), en moet hij de jonge Natalie (Anna Kendrick) de kneepjes van het vak leren. Tikje melancholiek drama van regisseur Jason Reitman (Juno, Young Adult), met veel mooie bijrollen, werd genomineerd voor zes belangrijke Oscars.

Lees hier ook ons interview met regisseur Jason Reitman over de film

The Wandering Earth

In deze eerste sf-blockbuster van Chinese bodem is de aarde door het langzaam uitsterven van de zon een vrijwel onbewoonbare planeet geworden. De mensheid, die inmiddels haar toevlucht heeft gezocht in ondergrondse steden, besluit om met behulp van duizenden raketten de aarde richting een nieuw zonnestelsel te stuwen. Maar dat 2500 jaar durende plan dreigt al vroeg te mislukken door een mogelijke botsing met Jupiter. Ambitieus spektakelstuk dat niet bepaald uitblinkt in realisme of karakterontwikkeling, maar de hoopvolle boodschap, prachtige beelden en een ijzersterk slot maken veel goed. Gigantische kaskraker in China.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.