Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een boze rampenfilm met Mark Wahlberg en een documentaire over een dubbelspion.

About Time

De 21-jarige Tim (Domhnall Gleeson) krijgt van zijn vader (Bill Nighy) te horen dat de mannen in hun familie een bijzondere gave hebben: als ze in een donkere ruimte gaan staan, de vuisten ballen en een bepaalde herinnering bovenhalen, kunnen ze terugreizen in de tijd. Fijn voor Tim, die altijd pech heeft in de liefde: met behulp van zijn gave weet hij de schattige Mary (Rachel McAdams) aan de haak te slaan. Hoewel het fantasie-element matig is uitgewerkt, is deze kabbelende romcom dankzij de charmante acteurs heel genietbaar.

Deepwater Horizon

In april 2010 besluiten twee hoge heren van het Britse oliebedrijf BP dat zorgvuldig testen van boorplatform Deepwater Horizon te veel tijd en geld kost: er moet zo snel mogelijk geboord worden. Met als resultaat het grootste olielek uit de geschiedenis en een gigantische explosie die aan elf mensen het leven kost. Mark Wahlberg speelt in deze effectieve dramatisering technisch Mike Williams, die eerst lijdzaam toekijkt hoe de BP-managers alle bezwaren van tafel vegen en vervolgens te midden van vuur, modder en opspuitend olie moet zien te overleven. Een opvallend ingetogen, spannende en vooral ook boze rampenfilm.

Midnight Run

Premiejager Jack Walsh (Robert De Niro) houdt maffia-accountant Jonathan Mardukas (Charles Grodin) in New York aan, om hem naar Los Angeles over te brengen. Terwijl Mardukas wil ontsnappen en zowel FBI als maffia hen achterna zitten, bouwen de twee respect voor elkaar op. Elementen van een formule, maar de slimme teksten die De Niro en de formidabele Grodin in de mond gelegd krijgen zorgen voor one-of-a-kind actiekomedie. Grodin voegde naast zijn zeurderige en mysterieus grappige uitstraling al improviserend hele teksten toe aan de film. Zoals de vraag aan zijn tegenspeler: 'Have you ever had sex with a chicken?'

The Spy Who Fell to Earth

Schrijver en universitair docent Ahron Bregman, gespecialiseerd in de recente geschiedenis van het Midden-Oosten, stuitte rond de millenniumwisseling op informatie over de Egyptische Ashraf Marwan, schoonzoon van voormalig president Nasser, die als spion voor de Israëlische geheime dienst zou werken. Of was het een dubbelspion? Het verhaal in deze zeer interessante documentaire wordt via interviews met politici, Mossad-kopstukken en allerlei andere betrokkenen opgediend als spannende whodunnit. Ashraf Marwan stond eerder centraal in de door Netflix geproduceerde speelfilm The Angel (2018).

Lees hier een interview over The Angel, waarin Marwan Kenzari de rol van 'dubbelspion' Ashraf Marwan speelt

Wonder Woman

Nadat een Britse spion (Chris Pine) met zijn vliegtuigje neerstort bij het Amazonen-eiland, vergezelt superheldin Wonder Woman (Gal Gadot) hem naar de mensenwereld om de Eerste Wereldoorlog te helpen stoppen. Weinig verfijnde big budget actiefilm met een matig slot, maar alle gebreken worden ruimschoots goed gemaakt door een spervuur aan geslaagde grappen en het sprankelende spel van Gadot, die Wonder Woman neerzet als het ultieme symbool voor rechtvaardigheid. Regisseur Patty Jenkins (Monster) ging dankzij Wonder Woman de geschiedenisboeken in: niet eerder bracht een film geregisseerd door een vrouw zoveel geld op.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.