Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een indrukwekkende Egyptische film over de chaotische nadagen van een militaire staatsgreep en een tranentrekker met Ryan Gosling.

Clash

Twee journalisten, een stel pro-leger-betogers en een horde aanhangers van de afgezette president belanden in een arrestatiewagen van de militaire politie in een van de chaotische nadagen van de militaire staatsgreep in Egypte van 2013. Omdat de dynamische camera de hete, volgepakte wagen nooit verlaat, werkt dit behendig georkestreerde drama als claustrofobische metafoor voor de explosieve sfeer in het land. Burgers die gezamenlijk optrokken tijdens de revolutie van 2011 gaan elkaar nu als aartsvijanden te lijf. In kalme intermezzo's blijken de tegenstellingen echter een stuk genuanceerder te liggen.

Hardcore Henry

Visueel verbluffende 'first person' actiefilm, waarin we een film lang door de ogen van het hoofdpersonage kijken. Wat we zien is echter weinig verheffend. De Henry uit de titel is half mens/half robot en neemt het een film lang op tegen meesterschurk Akan en diens legertje gedegenereerde gangsters. Mensen worden aan flarden geschoten, gestoken en geslagen, maar dat is (zeker als je de film op het groot scherm ziet) niet het meest misselijk makende. Een film lang meebewegen met de rennende, vechtende Henry is namelijk nogal uitputtend. Toch interessant en met flair gemaakt door de Rus Ilya Naishuller.

The Notebook

Met de verfilming van de smeuïge bestseller The Notebook van Nicholas Sparks liet regisseur Nick Cassavetes zien dat hij niet langer wedijvert met het grimmige werk van zijn vader. Zoon Nick maakte zowaar een tranentrekker, een romantische film met de pracht en de voorspelbaarheid van een onbewolkte zonsondergang. De raamvertelling wordt verzorgd door oude rot James Garner die een vergeetachtige oude vrouw (Gena Rowlands, Nicks moeder) voorleest over de zwaar op de proef gestelde liefde tussen Noah en Allie (Ryan Gosling en Rachel McAdams), een relatie die wisselend bloeide en verdorde vanaf de jaren dertig van de voorbije eeuw. Een grandioos liefdesverhaal, vertolkt door dito acteurs.

Pluk van de Petteflet

De in Nederland innig beminde creatie van Annie M.G. Schmidt, Pluk, kreeg na de succesvolle Schmidt-verfilmingen Minoes en Abeltje ook een eigen film. Het jongetje met het verwaaide haar en pet rijdt met zijn rode kraanwagentje de stad binnen, op zoek naar een huisje. In de Petteflet, waar hij een torenkamertje betrekt ontmoet hij kleurrijke personages: mevrouw Helderder en haar roze dochtertje Aagje, de chaotische Stampertjes, Dollie de duif en de Krullevaar. Het verhaal waarin Pluk helpt de Torteltuin te redden wordt vormgegeven met een inventieve art direction en handpoppetjes.

Spy Game

Ooit was Nathan Muir (Robert Redford) de mentor van Tom Bishop (Brad Pitt) in de CIA. Muir wil net met pensioen gaan als hij hoort dat zijn protegé vast zit in een Chinese gevangenis, en daar hardhandig ondervraagd wordt. Risico van het vak, vinden Muirs bazen, bovendien mogen belangrijke onderhandelingen met Beijing niet worden verstoord. Een enerverende thriller, met stevige actiescènes, gedraaid in Scotts typerende hyperactieve stijl, met veel camerabewegingen en snelle montage. Pitt is niet slecht als spion met een geweten, maar Redford is beter als ambigue oudgediende.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.