Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een Duits drama over concentratiekamp Buchenwald en een meesterlijke thriller over seriemoordenaar Zodiac.

42

Fraai eerbetoon aan honkballegende Jackie Robinson, de eerste zwarte speler die in het moderne tijdperk in de Major League uitkwam. Wijselijk richt de film zich op zijn debuutseizoen bij de Brooklyn Dodgers in 1947, waarin hij zowel door fans, tegenspelers én zijn teamgenoten werd beschimpt en bedreigd. Maar Robinson wist zijn hoofd koel te houden. Met steun van zijn iconische teambaas Branch Rickey (mooie rol Ford), die hem bij aanvang vertelt: 'Ik zoek een speler die de moed heeft om niet terug te vechten.'

The Breaker Upperers

Liefhebbers van typisch Nieuw-Zeelandse humor (gortdroog, absurdistisch, soms keihard) zitten goed bij The Breaker Upperers, waarin twee gedesillusioneerde vriendinnen zich laten inhuren om relaties te beëindigen, zo nodig met zeer brute methoden. Voor de regie, het scenario en de hoofdrollen tekenden Madeleine Sami en Jackie van Beek, die eerder te zien waren in Taika Waititi’s What We Do in the Shadows. Het niveau van die topkomedie wordt niet gehaald, maar het gegeven is origineel en zeker de eerste helft bevat een paar verdraaid grappige scènes.

Nackt unter Wölfen

In het voorjaar van 1945 zijn de Amerikanen tot enkele tientallen kilometers genaderd van concentratiekamp Buchenwald, iedereen weet daar dat de oorlog weldra af zal zijn gelopen. De gevangenen proberen simpelweg te overleven, de SS probeert met harde hand de rust te bewaren. En dan wordt er in een koffer een Joods jochie het kamp binnengesmokkeld. Nackt unter Wölfen schetst een realistisch, uiterst grimmig beeld van de gang van zaken in het concentratiekamp en schuwt daarbij geen grijstinten – niet iedereen blijft dapper onder mensonterende omstandigheden.

The Pianist

'Prominente filmregisseur zoekt man tussen de 25 en 35, slank postuur, gevoelig, kwetsbaar en charismatisch. Acteerervaring niet vereist.' Polanski plaatste zijn advertentie omdat hij een film wilde maken over hoe de vermaarde Poolse pianist Wladyslaw Szpilman (1911-2000) de verschrikkingen van de nazi's in Polen overleefde. Hij kreeg bijna 1500 reacties, maar koos uiteindelijk voor de ervaren acteur Brody. Diens ingetogen werk leverde hem een César en een Oscar op. Polanski, die zelf met moeite de oorlog overleefde, won een Gouden Palm voor beste regisseur.

Zodiac

Waar gebeurd: in de jaren zestig en zeventig werd San Francisco geteisterd door seriemoordenaar Zodiac. Na zijn moorden stuurde hij cryptische aanwijzingen naar een aantal kranten. In de film pogen een dorstige journalist (Robert Downey jr), een obsessief puzzelende cartoonist (Jake Gyllenhaal) en een vastbesloten rechercheur (Mark Ruffalo) de moordenaar te vinden, met ernstige gevolgen voor hun mentale gezondheid. David Fincher brengt de zeer langdurige zoektocht prachtig in beeld, en de hoofdrolspelers zijn geweldig in vorm. Gebaseerd op het boek van Robert Graysmith, de cartoonist uit de film.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.