Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een documentaire waarin een Amerikaanse sergeant (en alleenstaande vader) tien jaar lang wordt gevolgd en een Japanse animatiefilm.

Charlie and the Chocolate Factory

De geniale maar zonderlinge chocoladefabrikant Willy Wonka laat al decennia niemand toe in zijn fabriek, waar hij het lekkerste snoepgoed ter wereld maakt. Groot is dan ook het enthousiasme als vijf gelukkige kinderen een bezoek kunnen brengen aan het chocoladeheiligdom. Tim Burtons versie van Roald Dahl's klassieke jeugdboek is een feest voor oog en oor. De artdirectors hebben zich overtroffen in het vormgeven van de fabriek, Danny Elfmans muziek is vrolijk en vreemd, en Johnny Depp is hilarisch als Wonka. Fantastische film voor jong en oud.

Father Soldier Son

‘Mijn grootste angst is dat ik terugkom van de oorlog en niet meer dezelfde leuke vader ben.’ De Amerikaanse militair Brian Esch, alleenstaande vader van twee jonge zonen, verzoekt de goden met zijn uitspraak in de eerste minuten van deze Netflixdocumentaire. In Afghanistan loopt hij een verwonding op die zijn gezinsleven voorgoed zal veranderen. Regisseurs Davis en Einhorn, journalisten bij The New York Times, blijven Esch en zijn gezin na het drama een kleine tien jaar volgen, zonder oordeel of commentaar. Het resulteert in een wat fragmentarisch maar erg eerlijk, aangrijpend, soms verontrustend portret, dat vragen oproept over vaderschap, mannelijkheid en patriottisme.

Jonas

Als vijftienjarige is Jonas verlegen en ongemakkelijk. Toch raakt hij verliefd op klasgenoot Nathan. Een emotioneel ingrijpende gebeurtenis draagt hij vervolgens lang met zich mee. Als begindertiger is Jonas impulsief en onrustig, verzeilt makkelijk in gevechten. Hij besluit uit te zoeken hoe dat zit. Twee momenten in het leven van een ongedurige man komen samen in dit gevoelige Franse televisiedrama. De prima hoofdrolspelers spelen mooi verschillende kanten van hetzelfde titelpersonage.

Patriots Day

In 2013 was blue collar-stad Boston het decor van een bloedige aanslag tijdens de jaarlijkse marathon. De klopjacht op de twee daders, broers van Tsjetsjeense afkomst, duurde zo’n honderd uur. Dit drama reconstrueert spannende momenten voor een eigengereide politieman, een verpleegster en haar man en een Chinese immigrant. Regisseur Berg schiet een beetje door in klef chauvinisme en onderstreept graag hoezeer de FBI nergens was geweest zonder lokale, boerenslimme agenten. Maar de boodschap is sympathiek: ‘laten we geen slachtoffers zijn van haat, maar ambassadeurs van vrede.’

Whisper of the Heart

De veertienjarige boekenwurm Shizuku verliest zich graag in sprookjes en romans: school, familie en jongens interesseren haar maar weinig. Tot ze ontdekt dat vrijwel alle boeken die ze bij de schoolbieb heeft geleend al eerder zijn gelezen door ene Seiji. Langzaamaan bloeit er iets moois op tussen de twee. Studio Ghibli-oprichter Hayao Miyazaki (Spirited Away, Princess Mononoke) schreef het scenario van deze subtiele, ontroerende en hartverwarmende vertelling over kalverliefde, ambitie en poëzie. De regie liet hij over aan zijn gedroomde opvolger Yoshifumi Kondo, die drie jaar later zou overlijden op 47-jarige leeftijd.