Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een documentaire over een wereldberoemde astroloog en een sciencefictionklassieker van Paul Verhoeven.

Adú

Dit even actuele als ambitieuze Spaanse drama volgt drie verhaallijnen die zich afspelen in hedendaags Afrika. De belangrijkste draait om het titelpersonage, een zesjarig jochie uit Kameroen, dat met zijn oudere zus op de vlucht slaat nadat hun moeder is vermoord. Adú’s avontuur heeft een hoog Alleen op de wereld-gehalte en is bij vlagen erg aangrijpend – mede dankzij het onweerstaanbaar schattige hoofdrolspelertje. De andere verhalen, rond een Spaanse dierenactivist die de ‘white savior’ uithangt, en een groep grenswachten in Marokko, zijn minder goed uitgewerkt, waardoor het geheel niet helemaal bevredigt. Niettemin de moeite waard.

Hachi: A Dog's Tale

Op een avond vindt docent Parker Wilson (Richard Gere) een hondje op het station. Hij neemt het beestje mee naar huis, en al snel raakt hij verknocht aan Hachi. De slimme hond wacht elke avond trouw op het station tot de trein van Wilson aankomt. Op een dag is Wilson overleden. Toch blijft Hachi, dag in, dag uit, wachten, tot verbazing en bewondering van het hele dorp. Waargebeurd, en voor wie overdadig sentiment niet schuwt, hartverwarmend. Remake van de Japanse film Hachikô monogatari (1987).

Mucho Mucho Amor: The Legend of Walter Mercado

De Puerto Ricaanse astroloog Walter Mercado was jarenlang een opvallende verschijning op de Latijns-Amerikaanse televisie: met zijn androgyne gezicht, bonte gewaden en positieve boodschap wist hij een miljoenenpubliek te betoveren en aan zich te binden. Tot hij in 2010 plotseling spoorloos verdween. In deze fascinerende documentaire keert hij eindelijk terug voor de camera om te vertellen over zijn jeugd, het geheim achter zijn succes en waarom zijn carrière zo abrupt eindigde. Wel een gemiste kans: op beschuldigingen van oplichting wordt slechts kort ingegaan.

Nadie Sabe Que Estoy Aquí

Memo Garrido (Jorge Garcia, bekend van de serie Lost) leeft een teruggetrokken bestaan bij zijn oom, op een afgelegen eilandje in Chili. De grote, zwijgzame man veert enkel op als hij, wanneer niemand hem ziet, zich inbeeldt dat hij een popster is. Die droom werd hem ooit ontnomen door een hebberige vader en de oppervlakkigheid in de muziekindustrie. Wat volgt doet aan Milli Vanilli denken, maar dan met een dramatischere afloop. Garcia's acteerprestatie is mooi ingetogen en het landschap prachtig, al is de uiteindelijke climax wat vlak.

Total Recall

Bouwvakker Quaid (Arnold Schwarzenegger) bestelt bij een bedrijf waar je on demand kunt dromen een droom over een avontuur als superspion op Mars. Maar dan gaat er iets fout. Misschien vanwege echte, verdrongen, herinneringen? Op naar de rode planeet! De special effects zijn amusant maar inmiddels wat gedateerd, reden dat er in 2012 een nieuwe versie werd gemaakt. Opvallend hoeveel frisser echter het origineel is, met die typische Paul Verhoeven-humor, op het lijf geschreven van Schwarzenegger. Losjes gebaseerd op Philip K. Dicks korte verhaal We Can Remember It for You Wholesale.

Terug van weggeweest: Children of Men

In 2027 is de wereld na een oorlog grotendeels verwoest, en een mysterieus virus maakt dat van menselijke voortplanting geen sprake meer is. Alleen in Groot-Brittannië bestaat nog zoiets als een maatschappij, die wordt bestuurd door een fascistisch ogende, militaire macht. Wanneer de cynische journalist Theo (Clive Owen) betrokken raakt bij een verzetsgroep, is hij binnen de kortste keren onderdeel van een geheime missie die gaandeweg Bijbelse dimensies krijgt. In zijn visueel overdonderende film vermomt Cuarón zijn engagement als een gelikte actiefilm.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.