Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere Tom Hanks als een legendarische kindervriend en een bijzonder spookverhaal.

A Beautiful Day in the Neighborhood

In de VS is Fred Rogers (1928-2003) een instituut, vanwege zijn tv-programma Mister Rogers’ Neighborhood, waarin hij ruim dertig jaar uiterst kalm en vriendelijk met kinderen over sociaal-maatschappelijke thema’s sprak. Dit filmportret, gebaseerd op een artikel in Esquire, volgt een journalist (Matthew Rhys) die aanvankelijk sceptisch is over Rogers’ onberispelijke imago maar steeds meer van hem onder de indruk raakt. Braverik Tom Hanks is perfect gecast als de kindervriend en brengt hem overtuigend tot leven. De film is onvermijdelijk sentimenteel, maar ook origineel en genuanceerd verteld. Al zal hij wellicht vooral indruk maken op kijkers die met Rogers zijn opgegroeid.

Bending the Arc

Films die gaan over het bestrijden van armoede vervallen maar al te vaak in overdreven sentimentaliteit of moralisme. Dat is gelukkig niet het geval in Bending the Arc, een documentaire over drie artsen die zich sinds de jaren tachtig inzetten voor functionele gezondheidszorg over de hele wereld. In plaats van in te zoomen op de problemen in de armere landen, richt de documentaire zich vooral op het pragmatische karakter van de doktoren. ‘Hoe lossen we dit op?’, is steeds de centrale vraag. Met vaart, in detail en ondersteund door perfect gekozen beelden wordt hun inspirerende verhaal verteld. En wat blijkt: de makers waren dertig jaar lang overal bij. 

The Devil's Own

Idealist en IRA-militant Rory Devaney (Brad Pitt) heeft de nodige mensen gedood. De grond wordt hem te heet onder de voeten en hij smeert hem met valse papieren naar de VS. Hij duikt onder met de hulp van een hooggeplaatste rechter die sympathiseert met de IRA, in het gezin van een New Yorkse smeris (Harrison Ford) die van Ierse afkomst is. Tussen beide mannen groeit langzamerhand een zeker respect, terwijl Rory contact opneemt met een leverancier van raketten, waarmee Britse helicopters neergehaald kunnen worden. Vlotte Amerikaanse actiefilm, uitstekende dialogen en eersteklas acteerprestaties. 

His House

Na gevlucht te zijn uit het door oorlog verscheurde Zuid-Soedan, belandt Bol Majur samen met zijn vrouw Rial in een asielzoekerscentrum in Engeland. Hun dochter heeft de overtocht niet overleefd. De twee krijgen een krakkemikkige arbeiderswoning toegewezen, waar ze al snel worden geteisterd door duistere krachten. Met dit sterke en maatschappijkritische debuut presenteert regisseur Remi Weekes een relevante twist op de klassieke spookfilm. Een hartverscheurend en ijzingwekkend horrorverhaal over traumaverwerking en de worstelingen rondom culturele assimilatie, verteld vanuit het perspectief van vluchtelingen.

Jack Ryan: Shadow Recruit

Twaalf jaar na The Sum of All Fears wordt geheim agent Jack Ryan (Star Trek-ster Chris Pine) nieuw leven ingeblazen om de ware intenties te achterhalen van vlerk Viktor Cherevin (een verbeten Kenneth Branagh, tevens regisseur van de film). Cherevin dreigt door het Russisch oliemonopolie in combinatie met een reeks geheime overzeese rekeningen fatale invloed te vergaren op de dollarkoers. Adequaat, maar standaard popcornvermaak in deze slechts op het Clancy-personage geïnspireerde actiethriller.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.