Na de winst van Trump lag progressief Amerika lamgeslagen in de hoek. Maar er is weer hoop, zo bewijst de indrukwekkende documentaire Knock Down the House (winnaar publieksprijs op Sundance).

Ze is na een reeks opvallende mediaoptredens en radicale voorstellen uitgeroepen tot het wonderkind van progressief Amerika: Alexandria Ocasio-Cortez (29), het jongst gekozen congreslid ooit. Ze is een van de vier vrouwen die centraal staan in de documentaire Knock Down the House (Rachel Lears), over de aanloop naar de Amerikaanse Congresverkiezingen in 2018.

De ongekende hype die is ontstaan rond Ocasio-Cortez heeft ongetwijfeld bijgedragen aan het recordbedrag van tien miljoen dollar dat Netflix neertelde om de documentaire binnen te hengelen. Haar verhaal is dan ook bijna een klassieke American Dream: tot voor kort was ze werkzaam als serveerster, nu wordt ze getipt als toekomstig presidentskandidate. Ze trekt vooral fel van leer tegen de perverse invloed van het grote geld in de Amerikaanse politiek en reageert vaak scherp op (seksistische) tegenaanvallen.   

Maar de documentaire introduceert ook drie minder bekende vrouwen die zich hard maken voor de progressieve zaak. Zo is er de mijnwerkersdochter die zag hoe milieuvervuiling leidde tot ernstige ziektes in haar omgeving. En een verpleegster die de gevolgen van de rellen in Ferguson uit eerste hand ervoer. Maar het meest schrijnende verhaal is dat van Amy Vilela, die haar dochter verloor aan een hersenbloeding omdat ze uit het ziekenhuis werd weggestuurd. Omdat Vilela geen zorgverzekering kon betalen. Oftewel: Amerika op zijn lelijkst.

Amy Vilela tijdens haar campagne in Knock Down the House

De vrouwen zijn gerekruteerd door groeperingen die de diversiteit in de Amerikaanse politiek een impuls willen geven. Niet zo vreemd, aangezien het Congres voornamelijk bestaat uit welgestelde witte mannen van middelbare leeftijd. Het Amerikaanse adagium luidt ook niet voor niets dat een levensvatbare campagne minimaal twee miljoen dollar moet kosten. Wie niet over die middelen beschikt hoeft het vaak niet eens te proberen. Het weerhoudt de vrouwen er niet van om donaties uit het bedrijfsleven principieel te weigeren en stug door te zetten. Knock Down the House is daarmee óók een klassiek David tegen Goliath-verhaal.   

Of ze uiteindelijk slagen in hun missie? Het blijft Amerika, het land waar de progressieven voorlopig vooral achter de feiten aan lopen. Maar met Alexandria Ocasio-Cortez dient zich voor hen wel weer een schijnend baken van hoop aan. Wie weet is die kleine stap over de drempel van het Congres van één vrouw op termijn wel een grootse stap voor (progressief) Amerika.

Knock Down the House is nu te zien op Netflix.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.

Meer over Knock Down the House