Na vijf seizoenen keert Idris Elba terug als de immer getormenteerde detective John Luther in de Netflixfilm Luther: The Fallen Sun.

Je kiest je collega’s meestal niet zelf uit, maar elke Londense diender zou er goed aan doen om detective John Luther zoveel mogelijk te mijden. In de loop van vijf seizoenen Luther verloor de door Idris Elba gespeelde detective zo’n beetje al zijn collega’s en dierbaren, waarbij hij meer dan eens een (vaak onbedoelde) invloed had. Al dat gedoe kon uiteindelijk niet goed aflopen, en dus werd Luther aan het eind van het vijfde seizoen geboeid afgevoerd.

Een zesde seizoen kwam er niet, maar schrijver Neil Cross wilde zijn serie nog wel voortzetten met een speelfilm. Die is er nu met de ambitieuze Netflix-film Luther: The Fallen Sun, waarin Luther een gevangenisstraf uitzit van meerdere jaren. Niet dat hij in zijn cel enige rust vindt, want een ex-detective is niet bepaald populair binnen de gevangenismuren, en dan is er óók nog een gestoorde seriemoordenaar (Andy Serkis, heerlijk schmierend), die hem al jaren tart met zijn gruweldaden. Voor Luther zit er maar één ding op: ontsnappen uit de gevangenis om de moorden te stoppen.

Idris Elba als John Luther

Het is niet de meest geloofwaardige opzet voor een film, maar Luther nam als serie ook meer dan eens een loopje met de geloofwaardigheid. Dat werd grotendeels verbloemd door het ijzersterke acteerwerk van Elba en – de hier helaas ontbrekende – Ruth Wilson als psychopathische antagonist, maar het script was vaak het zorgenkindje. Want Luther eindigde dan weliswaar in de gevangenis; in de seizoenen daarvoor kwam Luther wel met héél veel dingen weg.

In die film krijgt die onschendbaarheid bij vlagen iets lachwekkends. Luther ontsnapt wel heel eenvoudig uit de gevangenis, en kan een paar uur later tamelijk zorgeloos de drukte opzoeken in Londen. Voormalig baas Schenk (Dermot Crowley) en onderzoeksleider Odette (Cynthia Erivo) zien de ontsnapping voor het gemak maar even door de vingers, want ja: wie kan die seriemoordenaar nu beter oppakken dan Luther?

Wie dat kolderieke even wegdenkt, ziet een opvallend grimmige thriller, die vooral een duurdere en nóg mistroostiger voortzetting is van de serie. Dat de film ondanks de rommelige plot toch wel werkt, is vooral te danken aan Elba, die inmiddels vergroeid is met zijn personage. Maar als geheel is The Fallen Sun uiteindelijk niet veel meer dan een half geslaagde epiloog van de serie.

Luther: The Fallen Sun is vanaf 10 maart te zien op Netflix. De complete serie is te zien op HBO Max

Meer over Luther: The Fallen Sun

Meer over de serie