Vanaf 31 maart eindelijk te zien via Netflix: het vijfde én laatste seizoen van detectiveserie Luther.

Lang verwacht, toch gekomen, dat vijfde en laatste seizoen van Luther met in de hoofdrol Idris Elba. Sinds 2010 speelt hij een gekwelde, door het lot getarte detective in een Gotham-achtig Londen waar de perverse zelfkant van het bestaan monsterlijke misdadigers voortbrengt, waaraan Luther steeds net niet zelf te gronde gaat. Bepaald geen standaard genrewerk, maar eigenzinnig, donker en grimmig drama met soms wat buitenissige verwikkelingen en grote nadruk op de personages. En natuurlijk Elba, die geen moment off camera is en alle kans krijgt om te etaleren wat hij kan – en dat is veel.

De Brit Idris Elba (46) was lange tijd een acteur die bijkluste als dj bij gebrek aan acteerwerk. Afkomstig uit een bescheiden milieu, kon hij alleen dankzij een beurs naar de toneelschool. Zijn big break heeft hij niet te danken aan de gesloten Britse film- en tv-wereld maar kwam met zijn casting als de dealer met brains Stringer Bell in de alom bejubelde Amerikaanse serie The Wire (2002-2008). Via die omweg volgde in Engeland eindelijk die eerste grote televisierol: Luther.

Nadat seizoen 4 stopte in 2015, was Elba te zien in maar liefst elf speelfilms, waaronder de geprezen hoofdrol in Beasts of No Nation van Cary Fukunaga, en even ging het gerucht dat hij de nieuwe Bond zou zijn, maar nee. Nu is hij dus weer terug in de straten van Londen, als Luther.

Seizoen 5 volgt hetzelfde recept als altijd, maar met één belangrijk verschil: Luther heeft een nieuwe partner, Catherine Halliday die wordt gespeeld door Wunmi Mosaku (Fantastic Beasts and Where to Find Them, The End of the F***ing World). Daarmee zijn Elba en Mosaku het eerste zwarte detectiveduo in een primetime Britse televisieserie – de moeite waard om vast te stellen. Wel jammer dat dit duo nooit zal kunnen uitgroeien tot een vast anker, zoals Dalziel en Pascoe, omdat het maar een paar afleveringen zal bestaan. Een gemiste kans.

Het vijfde en laatste seizoen van Luther is vanaf zondag 31 maart te zien op Netflix.

Meer Idris Elba