Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een aangrijpend Iers drama en een komische avonturenfilm.

Atomic Blonde

Moderne spionnenthriller over een Britse MI6-agent, die in 1989, vlak voor de val van de Muur, naar Berlijn wordt gestuurd om een geheime lijst te bemachtigen en een dubbelspion te ontmaskeren. Atomic Blonde combineert het beste van de Bond- en Bourne-films, met het belangrijke verschil dat geheim agente Broughton, Lorraine Broughton, een vrouw is. De vele gevechten zijn er overigens niet minder smerig en bloederig om. De platinablonde Broughton wordt met verve gespeeld door Charlize Theron, die ook producent van de film was. Gebaseerd op de graphic novel The Coldest City van Antony Johnston.

Lees ook ons portret van Charlize Theron: 'Mooi zijn als handicap'

Caterina va in citta

Nadat de ouders van de dertienjarige Caterina van het rustige platteland verhuizen naar het hectische Rome verandert er nogal wat. Zo zijn de kinderen uit haar klas in twee kampen verdeeld: aan de ene kant zitten de joelende en schreeuwende ‘communisten’, aan de andere kant de even agressieve ‘fascisten’. De timide Caterina moet kiezen: wordt de vrijgevochten dochter van een schrijfster haar beste vriendin, of het zwaar opgemaakte meisje dat vergezeld door een chauffeur uit winkelen gaat? Boeiende schets van het moderne Italië van regisseur/acteur Paolo Virzì (The Leisure Seeker)

In the Name of the Father

In 1974 pleegt de IRA een aanslag op een café in Guildford, waarbij vijf mensen omkomen. Lanterfanter Gerry Conlon (bezwerende rol van Daniel Day-Lewis) wordt beschuldigd van de misdaad en wordt opgesloten, net als zijn vader, een vriend en enkele familieleden. De politiek verdwijnt in de tweede en sterkste helft naar de achtergrond ten faveure van de moeizame vader-zoonrelatie in de gevangenis waar Gerry een cel deelt met zijn vader (indringend werk van Pete Postlethwaite). Een gelaagd en intens psychologisch drama, gebaseerd op Conlons autobiografische boek 'Proved Innocent'. Genomineerd voor zeven Oscars.

Bekijk ook ons uitgebreide interview met regisseur Jim Sheridan: 'Technisch is er niemand zo goed als Daniel Day-Lewis'

Love and Monsters

Joel Dawson (Dylan O'Brien, bekend van de Maze Runner-trilogie) is een van de spaarzame overlevenden van de apocalyps. Sinds zeven jaar woont hij in een ondergrondse bunker, waar hij schuilt voor de reusachtige monsters die de planeet hebben overgenomen. Aangezien hij nogal bang is aangelegd zet hij nooit een voet buiten de deur, maar dat verandert als hij ontdekt dat zijn jeugdliefde nog in leven is. Vermakelijke avonturenfilm die zichzelf niet al te serieus neemt, met mooie special effects (genomineerd voor een Oscar) en komische bijrollen van o.a. Michael Rooker. Opmerkelijk: voor de verandering eens niet gebaseerd op een young adult-roman of stripboek.

Ulvesommer

De Noorse regisseur Peder Norlund won de publieksprijs op het Cinekid filmfestival van 2003 voor zijn spannende kinderfilm Ulvesommer ('Wolfzomer'). De twaalfjarige Kim probeert tijdens de vakantie van moeder de berg te beklimmen waarop haar vader ooit het leven liet. Ze valt en vindt gewond beschutting in een spelonk, die al bezet blijkt te zijn door een moederwolf. De interactie tussen dier en kind is geweldig echt. Norlund deed er dan ook alles aan om geschikte kandidaten te vinden. Hoofdrolspeler Braathen: 'Het was helemaal te gek om met een wolf te acteren. Ik was niet bang omdat ik thuis een Ierse wolfshond heb.'

Ulvesommer is opgenomen in onze lijst met de 25 beste jeugdfilms op Netflix