Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere Sam Elliott als gevierd westernacteur en een Zweedse politiethriller.

Doris

Doris (Tjitske Reidinga) is een antiheldin à la Soof en Bridget Jones: 45 jaar, gescheiden, moeder van twee pubers en werkloos. Tot overmaat van ramp wordt ze verliefd op haar beste vriend Tim (Guy Clemens), maar ze is te onzeker om hem ermee te confronteren. Sympathieke midlife-romcom speelt zich af op fotogenieke locaties in Amsterdam (hoe kan het ook anders) en onderscheidt zich met een redelijk fris script en zeer innemende hoofdrolspelers. Vervolg op de gelijknamige tv-serie uit 2013, maar prima op zichzelf te bekijken.

The Hero

In The Big Lebowski vertelde acteur Sam Elliott over de grootste nietsnut van Los Angeles County; in The Hero speelt hij zelf een soortgelijk type. Lee Hayden was ooit een gevierd westernacteur maar zit nu al jaren thuis te blowen op de bank. Wanneer hij hoort dat hij kanker heeft, probeert hij op de valreep nog iets van zijn leven te maken. De plot van dit indiedrama is overbekend en soms wat soapy, maar de toon is aangenaam ontspannen, en naar Elliott kun je uitstekend kijken (én luisteren). Regisseur Brett Haley maakte ook Hearts Beat Loud, al net zo’n sympathiek filmpje.

Misa en de wolven (Misa mi)

Na de dood van haar moeder heeft de tienjarige Misa absoluut geen zin in de nieuwe vrouw van haar vader. Daarom vertrekt ze naar haar oma in Lapland. Langzaam went ze aan de eeuwenoude nomadische cultuur, waar het geloof in leven na de dood springlevend is. In het hoge noorden sluit Misa vriendschap met een eenzame wolvin met twee welpjes. Als de wolvin dreigt te worden gedood door stropers zet Misa alles op het spel om haar te redden. Aardig modern sprookje uit Zweden, dat een eervolle vermelding kreeg op het Cinekid festival.

The Man from Majorca

In Stockholm wordt op klaarlichte dag een druk postkantoor overvallen. Binnen een mum van tijd zijn twee van de getuigen dood. De politiemannen die het eerst op de plaats van misdaad aanwezig waren ontdekken vervolgens een duister complot rondom een geheim politiekorps. IJzersterke politiethriller met een heerlijk tempo, losjes gebaseerd op het schandaal dat ook aan de basis stond van Call Girl. Regisseur Bo Wilderberg liet zich overduidelijk inspireren door William Friedkins klassieker The French Connection (1971).

On the Basis of Sex

Biopic over de vroege jaren van opperrechter en feministisch icoon Ruth Bader Ginsburg. De film start in 1956, wanneer ‘RBG’ als jonge moeder studeert aan Harvard én zorgt voor haar ernstig zieke man. Vervolgens zien we hoe ze zich ontwikkelt tot een briljante advocaat die belangrijke overwinningen boekt in de strijd tegen discriminatie op basis van geslacht. Voorspelbaar en een nogal braag portret, maar met een fijne hoofdrol van Felicity Jones, die RBG neerzet als een hardwerkende betweter die haar activistische kant pas later ontdekt. Liefhebbers van vurige, emotionele rechtbankscènes worden in het laatste kwartier op hun wenken bediend.

Extra tip: bekijk ook de formidabele documentaire RBG (2018) op Netflix

LAATSTE KANS

Op 31 maart verwijdert Netflix een van de allerbeste films uit het aanbod: Sicario van Denis Villeneuve, over een integere FBI-agent (Emily Blunt) die door een geheimzinnige overheidsorganisatie wordt gerekruteerd om mee te strijden in de war on drugs rond de Amerikaans-Mexicaanse grens. Een harde, robuuste politiethriller, fraai gefilmd (door Roger Deakins), erg spannend, met een geweldige cast. Net als in veel van zijn andere films stelt Villeneuve (Incendies, Prisoners) een duivels dilemma aan de kaak, en zal de kijker zelf een kant moeten kiezen.

In 2015 waren we aanwezig bij de persconferentie van de film in Cannes. Bekijk hier ons verslag