Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een Amerikaanse tragikomedie en een stijlvolle Duitse misdaadfilm.

Dean

Stand-upcomedian Demetri Martin debuteerde in 2016 als regisseur en scenarist met dit portret van een New Yorkse illustrator die na het verlies van zijn moeder en de scheiding met zijn verloofde kampt met een depressie. Om weer tot zichzelf te komen besluit hij naar LA te gaan, waar zich een ietwat voorspelbare verhaallijn ontvouwt, met de gebruikelijke leedverzachtende verliefdheden en nachtclubbezoekjes. Ondanks dat overtuigt de film als hartverwarmende en lichtvoetige tragikomedie over rouwverwerking en troost, door een sterke cast (met Martin zelf in de hoofdrol) en de subtiele tekeningen (van Martins hand) die Deans gevoelens prachtig verbeelden.

Headhunter

De Deense oud-journalist Martin Vinge is al enige tijd een succesvolle headhunter als hij wordt gecontacteerd door de 85-jarige N.F. Sieger, directeur van het grootste Scandinavische transportbedrijf, krijgt hij de opdracht om een geschikte opvolger te vinden. Volgens Sieger is zijn zoon namelijk niet de juiste kandidaat. Vinge realiseert zich al snel dat het bedrijf snode plannen heeft en raakt verstrikt in een manipulatief machtsspelletje. Degelijke thriller met een aantal verrassende wendingen en een sterke hoofdrol van Lars Mikkelsen, de oudere broer van Mads. Niet te verwarren met het Noorse Headhunters (2011), de verfilming van de gelijknamige roman van Jo Nesbø.

Operation Varsity Blues

‘Prestige is een van oorsprong Frans woord. Wat mensen zich niet realiseren, is dat het “bedrog” betekent. Dat is wat prestige is op de universiteit: het is denkbeeldig, een illusie. En toch geloven mensen erin,’ aldus Jon Reider, ex-toelatingscommissielid van Stanford University. Het is een van de vele sappige quotes in Operation Varsity Blues, een documentaire van Chris Knight (Fyre) die het schandaal rond de Amerikaanse college counselor Rick Singer reconstrueert – inclusief nagespeelde scènes waarin Matthew Modine de door de FBI afgeluisterde telefoongesprekken van Singer playbackt. Voor grof geld bood Singer ouders een plek op een topuniversiteit aan voor hun kind; in 2019 werd zijn grootscheepse smeergeldoperatie ontmaskerd. Een ontluisterend verslag van wat entitlement vermag.

Lees ook ons interview met journalist Daniel Golden over de film

Wat is dan liefde?

Idealistische echtscheidingsadvocaat Cato (Elise Schaap) wordt gerekruteerd door een groot commercieel kantoor waarvan de directeur (Michiel Romeyn) het roer wil omgooien. Domper: haar directe collega Gijs (Maarten Heijmans) is een onuitstaanbare kwal. Romcom Wat is dan liefde lijkt even een lekker vileine, actuele satire te worden over Gutmenschen versus cynische graaiers, maar ontpopt zich helaas al snel tot volbloed formulefilm, waarin geen plotcliché wordt overgeslagen. Evengoed best te pruimen, dankzij de leuke acteurs en het bij vlagen spitsvondige script.

Who Am I - Kein System ist sicher

Benjamin Engel (Tom Schilling) is een eenzame Berlijnse hacker die zijn geld verdient als pizzabezorger. Zijn leven verandert drastisch als hij tijdens een taakstraf de charismatische en zelfverzekerde Max (Elyas M'Barek) ontmoet: samen vormen ze het hackerscollectief CLAY en binnen no time worden ze zowel gevreesd door de veiligheidsdiensten als bewonderd door collega-hackers op het darkweb. Stijlvolle en intelligente misdaadfilm waarmee regisseur Baran bo Odar en scenarioschrijver Jantje Friese een voet tussen de deur wisten te krijgen bij Netflix: hun volgende project werd de razend succesvolle tijdreisserie Dark (2017-2020). In eigen lang bekroond met talloze prijzen, waaronder de Bambi Award voor beste film.

Potentiële Oscarwinnaars

Afgelopen maandag werden de nominaties voor de Academy Awards bekend gemaakt. De volgende Netflix-producties tipten we al eerder en maken allemaal kans op een Oscar: