Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een fijne western en een meesterwerk over een obsessieve modeontwerper.

La 317e Section

In 1954 hebben de Fransen de oorlog in Indo-China, het latere Vietnam, al zo goed als verloren. Een bataljon soldaten, Fransen en Laotianen, krijgen orders zich bij de hoofdmacht te voegen, maar tijdens de terugtocht komen ze tegenover een overmacht te staan. Terwijl ze zich aanvankelijk zorgen maakten of de meegenomen pastis wel koud genoeg geserveerd kon worden, is nu de hoeveelheid beschikbare morfine belangrijker. Sterk oorlogsdrama in zwart-wit, met uitstekend spel van Perrin en vooral van Cremer, als de ervaren sergeant die probeert er het beste van te maken. Regisseur Schoendoerffer was ooit zelf als oorlogsreporter in Vietnam.

The Harder They Fall

De Amerikaanse western kan wel wat kleur gebruiken, vond de Britse zanger, muziekproducer en clipregisseur Jeymes Samuel (artiestennaam: The Bullitts). Voor zijn speelfilmdebuut verzon hij dus een klassiek westernverhaal vol zwarte cowboys, die losjes werden gebaseerd op bestaande historische figuren. De plot, over twee rivaliserende bendes, is nogal dun, en de invloed van cineasten als Leone en Tarantino ligt er dik bovenop, maar Samuels visuele talent en passie voor het genre spatten van het scherm – net als de bloedspetters trouwens. Hij verzamelde een charismatische cast, componeerde zelf een swingende soundtrack en liet rapper Jay-Z produceren.

John Q

Nadat fabrieksarbeider John Quincy Archibald (Washington) de helft van zijn baan kwijtraakt, blijkt zijn zoontje niet meer verzekerd voor de kosten van een broodnodige harttransplantatie. Ten einde raad grijpt papa John in het ziekenhuis naar de wapens om de operatie af te dwingen. Media en politie staan binnen de kortste keren rijendik voor de deur. Het loodzwaar moraliserende verhaal is in prima handen bij Denzel Washington. Zijn levensechte spel maskeert de nogal sentimentele muziek, de zware regie en het voorspelbare einde. Nick Cassavetes, zoon van John, regisseert met John Q zijn derde film, na Unhook the Stars en She's So Lovely.

Phantom Thread

Alweer een film over obsessie van de zelf ook nogal obsessieve regisseur PT Anderson (There Will Be Blood, The Master), met in de hoofdrol de ook behoorlijk obsessieve acteur Daniel Day-Lewis. Ondanks al die obsessie is Phantom Thread toch een buitengewoon subtiele en soepele vertelling geworden. Over de grillige liefde tussen de beroemde Britse modeontwerper Reynolds Woodcock en diens model Alma (de eerste grote rol van de Luxemburgse actrice Vicky Krieps, die opvallend makkelijk overeind blijft tegen Day-Lewis). Genomineerd voor zes Oscars. Onder meer voor de zestigjarige Day-Lewis, die al tijdens de montage van Phantom Thread aankondigde dat dit zijn laatste filmrol was. Kostuumontwerper Mark Bridges mocht het beeldje ook echt meenemen.

Lees ook dit profiel van Daniel Day-Lewis

Le repos du guerrier

De jonge Parisienne Geneviève (Brigitte Bardot) gaat naar Dijon in verband met een erfenis en stuit daar op Renaud (Robert Hossein), die zelfmoord aan het plegen is. Ze redt zijn ­leven en neemt hem mee naar Parijs. Maar Renaud is een cynische alcoholist, die haar maar burgerlijk vindt en haar behandelt als oud vuil. Toch kan ze hem maar moeilijk verlaten. Deze internationaal minder bekende film was in Frankrijk de meest succesvolle uit het oeuvre van Bardot. Haar ex Roger Vadim regisseerde deze bewerking van de feministische roman van Christiane Rochefort.

Meer film- en serietips voor Netflix