Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een naargeestige film uit Chili en de prequel van zombiethriller Army of the Dead.

Army of Thieves

Prequel van zombiethriller Army of the Dead. Ludwig Dieter (regisseur en hoofdrolspeler Matthias Schweighöfer, die we kennen uit de ‘vervolgfilm’) leidt hier nog een nietszeggend bestaan als bankbediende. Hij leukt zijn avonden enigszins op met het maken van filmpjes over kluizen, en wordt in die hoedanigheid gerekruteerd door een team dat wereldwijd banken overvalt. Army of the Dead draaide óók om het kraken van een kluis, maar dat werd bemoeilijkt door een stad vol zombies. Hier sluimeren de zombies nog op de achtergrond, waardoor de prequel vooral een volbloed heistfilm is. De film is te lang en voegt weinig toe aan het genre, maar is door de charmante cast en dynamische vertelstijl vermakelijk genoeg.

Fever Dream

De Spaanse Amanda brengt met haar dochter een zomer door op het Chileense platteland. Eenmaal daar sluit ze al snel een hechte vriendschap met buurvrouw Carola. Maar als Carola’s zoon ernstig ziek blijkt, wordt de vriendschap steeds gevaarlijker, omdat Carola niets extreems uit de weg gaat om haar zoon te redden. Deze bovennatuurlijke thriller draait daarmee vooral om ouderlijke onmacht: hoe ver mag je gaan om je kind te beschermen? De titel wordt daarbij volledig waargemaakt, want door de cryptische vertelstructuur met talloze tijdsprongen, voelt Fever Dream voortdurend aan als een uiterst naargeestige droom. Regisseur Claudia Llosa maakte eerder het voor een Oscar genomineerde The Milk of Sorrow (2019). Gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Samanta Schweblin.

The Mask of Zorro

Dat het producent Spielberg serieus was met deze zoveelste Zorro bleek toen zwaardmeester goeroe Bob Anderson (oa Star Wars en The Lord of the Rings trilogie) werd ingehuurd om het stramme lijf van ex-Zorro (Anthony Hopkins) en Zorro-in-de-dop (Antonio Banderas) gevechtsklaar te maken. En het resultaat mag er zijn. De overdadige cape- en degenfilm van regisseur Martin Campbell (GoldenEye) excelleert in doldriest vermaak van de oude stempel met razende (paardrij)actie, fikse valpartijen en fraaie vrouwen. De film verbeeldt, in de mal van suikerspinvermaak, doordrenkt met trompet en Spaanse gitaar, het oeroude thema van de oude meester en de jonge knaap die in nukkige vriendschap hun levenswijsheid delen.

Operation Hyacinth

Tussen 1985 en 1987 werd in Polen ‘Operatie Hyacint’ uitgevoerd. Doel ervan was om zo veel mogelijk homoseksuelen op te sporen en te registreren in zogenaamde ‘roze dossiers’, die de politie als intimidatiemiddel gebruikte tegen de homogemeenschap. In deze Poolse Netflixfilm volgen we agent Robert (Zietek), die een reeks moorden op homomannen onderzoekt in het Warschau van de jaren 80. In zijn zoektocht komt zijn eigen seksuele geaardheid op losse schroeven te staan, waardoor Operation Hyacinth naast spannende politiethriller en belangrijke geschiedenis, ook een verhaal wordt over liefde en identiteit. Tikje langdradig en conventioneel verteld, maar overtuigend vormgegeven in jarentachtigdecor met indrukwekkende cinematografie van Piotr Sobocinski Jr. (Corpus Christi).

Lees ook een uitgebreide recensie van Operation Hyacinth

Pet Sematary

Een duister verhaal over een gezin, dat in een pas gekocht landhuis is getrokken, dat naast een oude bespookte dierenbegraafplaats ligt. Als een van de kinderen komt te overlijden, koesteren zij het doodnormale verlangen dat het kind terugkomt en als dat gebeurt, valt de familie langzaam letterlijk op een zeer griezelige manier uiteen. Er waren vier regisseurs voor nodig om het verhaal te verfilmen; dat is volgens sommige critici nog steeds te merken. Ondertussen was de film bij het grote publiek een gigantisch succes. Stephen King maakte zelf het script voor de film naar zijn eigen boek.