Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere klassieke Britse horror en een wervelende film van Emir Kusturica.

Dead of Night

Klassieke en invloedrijke griezelfilm van Ealing Studios die draait om een groep mensen die dromen hebben gehad, die zich schijnen te herhalen in de werkelijkheid. Vooral het laatste verhaal, waarin Michael Redgrave een buikspreker speelt die tot waanzin wordt gedreven door zijn pop, is fantastisch. In 2015 door de Britse krant The Guardian verkozen tot een van de vijfentwintig beste horrorfilms aller tijden (plaats 15). Tevens een van de favoriete ‘scary movies’ van Martin Scorsese.

Bekijk op YouTube een uitgebreide documentaire over de film, getiteld 'Remembering Dead of Night'

Clueless

Regisseur Amy Heckerling (Fast Times at Ridgemont High) verplaatste Jane Austens 'Emma' uit 1816 losjes naar de fraaie buitenwijken van Los Angeles waar tieners zich bezighouden met seks, kleren, populariteit en plastische chirurgie (let op de verbonden neuzen en kinnen!). De razend populaire scholiere Cher (Alicia Silverstone) is de vleesgeworden onnozelheid in optima forma. Venijn kent ze niet, daarvoor is ze te naïef. De trammelant begint als ze wordt overschaduwd door haar protégee. Onbeantwoorde liefde verergert de zaak. En dan zit ze ook nog opgescheept met haar saaie ex-stiefbroer. Een absolute klassieker in het tienerkomediegenre.

Life is a Miracle

Ingenieur Luka wil een spoorlijn aanleggen naar zijn Bosnische dorpje om het toerisme te stimuleren. Maar de oorlog breekt uit, zijn vrouw verlaat hem, zijn zoon wordt krijgsgevangen genomen en hijzelf wordt verliefd op de moslima die geruild moet worden tegen zijn zoon. Zoals gebruikelijk vult regisseur Emir Kusturica (Time of the Gypsies) zijn film binnen de kortste keren met wildebrassen, beren, varkens, honden en mafkezen. Dat viel in 2004 niet bij iedereen in goede aarde: door de oorlog af te doen als een parade van zatlappen bagatelliseerde hij het menselijk leed, vonden sommige critici. Maar voor de liefhebber is Life is a Miracle vooral een energieke en surrealistische wervelwind die toont dat oorlog simpelweg waanzin is, en dat je er daarom maar beter om kan lachen. Tweemaal bekroond in Cannes, onder meer met de Palm Dog (voor de beste hondenrol van het festival).

Man in Love

Vechtersbaas A Cheng verdient zijn geld met het innen van schulden. Dat gaat meestal gepaard met het nodige geweld, maar stiekem is heel gevoelig en behulpzaam. Als hij verliefd wordt op een jonge vrouw die diep in de schulden zit, krijgt hij eindelijk de kans zijn zachte kant tonen. Romantisch drama uit Taiwan dat opent als vet aangezette komedie, waarin A Cheng op lompe en klungelige wijze probeert het hart van zijn droomvrouw te veroveren. Het slot is minder sterk: om het laatste half uur door te komen moet je als kijker tegen een flinke dosis melodrama kunnen. Grote hit in eigen land.

Official Secrets

Waargebeurd drama over klokkenluider Katharine Gun (Keira Knightley), medewerker van een Britse inlichtingendienst, die in 2003 een memo lekte, waardoor ze hoogverraad pleegde. Uit dat memo bleek dat de VS en Groot-Brittannië illegaal leden van de VN Veiligheidsraad wilden bespioneren om zo steun voor de omstreden invasie in Irak af te dwingen. Behalve de persoonlijke worsteling van Gun tegen de achtergrond van het wereldnieuws, komt de werking van de Britse pers en een omstreden geheimhoudingswet aan de orde. Interessante materie, maar erg dichtgetimmerd omdat alles volledig wordt uitgespeld.