Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een klokkenluidersfilm met Mark Ruffalo en een romantische, maatschappijkritische roadmovie.

Creed

Zevende hoofdstuk in de saga rondom bokser Rocky Balboa (Sylvester Stallone), waarin de niet erkende zoon (Michael B. Jordan) van Rocky's overleden vriend en rivaal Apollo Creed zich in Philadelphia omhoog werkt als kandidaat voor de wereldtitel. Met hulp van de grote meester zelf natuurlijk, inmiddels een oude en eenzame man. Even melodramatisch en romantisch als de eerdere delen, maar jonge cineast Ryan Coogler en zijn formidabele hoofdrolspeler (beiden bekend van het prachtige Fruitvale Station) voegen er een sociaalrealisme aan toe dat ontroert en beklijft.

Creed II is ook te zien op Netflix

Le choix des armes

Klassieke policier van de veelzijdige Alain Corneau (1943-2010), waarin vervroegd uitgetreden gangster Noël Durieux (Yves Montand) op zijn paardenfokkerij nabij Parijs ongenode gasten krijgt: zwaargewonde Serge en dolle hond Mickey, ontsnapte bandieten op de vlucht. Meteen is de fatalistische toon gezet, zoals in Série noire en Police Python 357, de andere Corneau-hoogvliegers uit deze periode. Het scenario van de regisseur en journalist/romanauteur Michel Grisolia snijdt en passant zaken aan als ouder worden, loyaliteit en liefde. 

Dark Waters (vanaf zaterdag)

Waargebeurd rechtbankdrama over advocaat Robert Bilott (Mark Ruffalo), die het opneemt tegen chemiereus DuPont, waar decennialang stoffen gebruikt werden waarvan bekend was dat die slecht waren voor mens en milieu. Regisseur van deze ingetogen, maar indrukwekkende film is Todd Haynes, die zich na een reeks fraai gestileerde melodrama’s (Far From Heaven, Carol, Wonderstruck), voor het eerst – en met succes – waagt aan een uitgesproken politieke film. Gebaseerd op het New York Times-artikel ‘The Lawyer Who Became DuPont’s Worst Nightmare’ uit 2016.

Lees ook ons achtergrondverhaal over de film: 'Zijn politieke voorkeuren heeft Ruffalo nooit onder stoelen of banken gestoken'

The Equalizer 2

In The Equalizer 2 tuchtigt Denzel Washington opnieuw willekeurige schoften. Zo geeft hij bijvoorbeeld een gemene meneer een pak slaag vanwege dochter-kidnapping naar Turkije. Het personage dat Denzel uitbeeldt is heel goed in pakken slaag, wegens een eerdere loopbaan als marinier. Gelukkig is zijn rechtschapenheid niet iedereen gegeven, zodat hij weer volop aan de bak kan. Drama en actie van de maker van Denzels Oscarwinnende film Training Day, waaruit zekere iedere vijf minuten wordt gekopieerd. Prima, want een eerzaam afkooksel van Denzels topprestatie is nog altijd aanzienlijk.

Het vermakelijke eerste deel is ook te zien op Netflix

Queen & Slim

Hun eerste afspraakje verloopt al matig, en dan worden de jonge, Afro-Amerikaanse Queen (Jodie Turner-Smith) en Slim (Daniel Kaluuya) ook nog aangehouden door een racistische agent. Na een handgemeen slaan ze samen op de vlucht. Romantische, maatschappijkritische roadmovie werd geregisseerd door Melina Matsoukas, die eerder videoclips maakte voor artiesten als Beyoncé en Rihanna. Die ervaring zie je terug: deze moderne Bonnie and Clyde is met veel gevoel voor stijl en sfeer in beeld gebracht. Ook de charismatische hoofdrolspelers maken indruk. Zwakke schakel is het scenario, dat wat sterke dialogen bevat, maar ook zwalkt en bepaald niet uitblinkt in geloofwaardigheid en subtiliteit.