Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een weergaloze rol van Andrew Garfield in een musical en een Oscarwinnend liefdesdrama.

Brokeback Mountain

Brokeback Mountain, naar een verhaal van Annie Proulx, is de geschiedenis van een liefde tegen de klippen op. Tijdens een seizoen in de open lucht, waar Ennis (Heath Ledger) en Jack (Jake Gyllenhaal) voor hun werk over honderden schapen waken, ontstaat er iets moois tussen de mannen. Als het seizoenscontract is afgelopen scheiden hun wegen. Beiden trouwen, beiden worden vader, beiden proberen uit alle macht een gewoon bestaan op te bouwen. Vergeefs. Brokeback Mountain maakt het peilloze verdriet over onvervulde verlangens tastbaar. Ledger en Gyllenhaal werden genomineerd voor Oscars, Ang Lee mocht een regie-Oscar mee naar huis nemen.

A Cop Movie ( Una película de policías)

Regisseur Alonso Ruizpalacios vond met deze film een prachtige manier om een verhaal te vertellen over de misstanden bij de Mexicaanse politie. In een slim geconstrueerde combinatie van documentaire en speelfilm, volgt hij politieagenten Teresa en Montoya. De anekdotes over hun werk in Mexico Stad worden nagespeeld door acteurs. Dat levert een intrigerend en intiem portret op van de twee agenten, die moeten omgaan met een systeem waar nogal wat haken en ogen aan zitten. De vindingrijke en speelse vertelling maakt het leven van de agenten uiterst invoelbaar, en zit vol goed uitgewerkte ideeën. Winnaar van een Zilveren Beer in 2021, voor de montage.

Happiest Season (te zien t/m 10 december)

Abby (fantastische rol van Kristen Stewart) kan niet wachten om haar vriendin Harper (Mackenzie Davis) ten huwelijk te vragen. Kerst bij de schoonfamilie lijkt het ideale moment, maar vlak voordat ze daar aankomen moet Harper iets opbiechten: ze heeft haar ouders nooit verteld dat ze lesbisch is. En of Abby zich daarom gedurende de feestdagen wil voordoen als haar heteroseksuele huisgenoot. Dat levert de nodige komische momenten op — zo moet Abby letterlijk in een kast schuilen om haar schoonmoeder te ontlopen — maar uiteindelijk gaat deze uiterst charmante romkom vooral over durven te zijn wie je bent. Het scenario had wat minder braaf gemogen, maar daar is het dan ook een kerstfilm voor.

Passing

New York, jaren twintig. De zwarte Irene (Tessa Thompson) komt per toeval haar jeugdvriendin Clare (Ruth Negga) tegen, die zich voordoet als witte vrouw. Met haar geblondeerde haren is ze zo overtuigend, dat ze zelfs haar racistische echtgenoot al jaren voor de gek weet te houden. De ontmoeting is het begin van een hernieuwde vriendschap, maar hoe meer de vrijgevochten Clare zich in het leven van haar vriendin wringt, hoe onzekerder Irene wordt. Een stijlvol en (iets te) formeel drama, gefilmd in prachtig zwart-wit en in het ouderwetse 4:3 formaat, waardoor de hele vertelling iets benauwends krijgt. Regiedebuut van actrice Rebecca Hall, wier Afro-Amerikaanse grootvader decennialang door het leven ging als wit. Naar de gelijknamige roman van Nella Larsen uit 1929. 

Tick, Tick... Boom!

Andrew Garfield is weergaloos als de Amerikaanse componist Jonathan Larson, die in 1996 op 35-jarige overleed, vlak voor de eerste opvoering van zijn baanbrekende musical Rent. De film zoomt in op de periode rond zijn 30ste verjaardag, als Larson probeert om zijn ambitieuze scifi-rockmusical Superbia van de grond te krijgen. Ondertussen kan hij de rekeningen amper meer betalen, dreigt zijn vriendin hem te verlaten en blijken meerdere van zijn vrienden hiv te hebben. Een energieke, inspirerende ode aan kunst maken tegen de klippen op. Geregisseerd door Lin-Manuel Miranda, die zelf op jonge leeftijd succes vergaarde op Broadway met musicals In the Heights en Hamilton.