Na zijn prijswinnende droomdebuut Shithouse is de Amerikaanse filmmaker Cooper Raiff terug met het bijzondere coming of age-drama Cha Cha Real Smooth.

cadeautje

Je leest dit artikel uit de VPRO Gids gratis op VPRO Cinema. Wil je meer lezen over oa documentaires, podcasts en boeken? Neem dan een digitaal abonnement.

Een van de sensaties op het SXSW Film Festival in 2020 was het charmante indiedrama Shithouse van de Amerikaanse regisseur Cooper Raiff. De toen pas 22-jarige filmmaker debuteerde niet alleen als scenarist en regisseur, hij speelde ook de hoofdrol in zijn film. Het voor een prikkie gedraaide komische drama over een zoekende, eenzame tiener viel in goede aarde bij het publiek op het festival in Austin en won er meteen een van de belangrijkste prijzen: de Grand Jury Award.

Met een budget van slechts vijftienduizend dollar wist Raiff zichzelf zo op de kaart te zetten van de internationale filmwereld, die hem al snel als hét nieuwe regietalent ging zien. Vooral zijn eerlijke, warmbloedige script en de mooi uitgewerkte, kwetsbare personages werden geprezen. Raiff werd vergeleken met filmauteurs als Richard Linklater (Boyhood, Dazed and Confused), die net als hij persoonlijke slice of life-cinema maken over opgroeiende jongeren.

Zijn nieuwste film, Cha Cha Real Smooth gaat ook over een jong persoon die naar een betekenisvol leven zoekt. Klinkt zwaarmoedig, maar Raiff, die ook hier weer de hoofdrol speelt, het scenario schreef en in de regiestoel kroop, houdt het wederom luchtig en grappig. We volgen Andrew (Raiff), een net afgestudeerde 22-jarige jongen, die zoekt naar een goede baan, tijdelijk op de grond slaapt in de kamer van z’n broertje en lijdt aan een soort redderscomplex: hij is goed voor iedereen, probeert zo veel mogelijk mensen te helpen, maar vergeet vaak aan zichzelf te denken.

Cooper Raiff en Dakota Johnson in Cha Cha Real Smooth

Op een van de bar mitswa’s waar hij werkt als party starter ontmoet hij Domino (Dakota Johnson, die de film ook produceerde) en haar autistische dochter Lola (Vanessa Burghardt, in een geweldige debuutrol). Hij voelt meteen een klik, wordt langzaamaan deel van hun leven, en er ontstaat een bijzondere band tussen hen.

Het coming of age-drama, dat vol zit met treffende observaties over thema’s als relaties, zelfacceptatie, opgroeien en keuzes maken, won de publieksprijs op het afgelopen Sundance filmfestival. Apple kocht de film voor vijftien miljoen dollar, wat de duurste aankoop was van de editie van het festival. Het mag dan wat gekost hebben, maar de techgigant heeft er wel een prachtige titel bij. Misschien iets te zoetsappig en publieksvriendelijk voor sommigen, maar voor anderen zal hun hart al snel gestolen worden door Raiffs fijne filmstijl, het slimme script en de prachtige personages.

Cha Cha Real Smooth is te zien op Apple TV+

Meer tips voor Apple TV+

Meer over Cha Cha Real Smooth