VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies over de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week avonturenfilm The Lost City of Z, actiefilm Free Fire en de feministische Franse horrorfilm Raw.

Raw (Julia Ducournau)

Wanneer studente diergeneeskunde én vegetariër én maagd Justine tijdens een ontgroeningsritueel gedwongen wordt rauw vlees te eten, wekt dat een appetijt op die zij voordien niet voor mogelijk had gehouden. Justine weet zich geen raad met alle nieuwe driften, maar gelukkig studeert haar oudere zus ook aan dezelfde academie.

VPRO Cinema (★★★★) 'Mix van body horror en coming of age-film'
de Volkskrant (★★★★) 'Mikt op de ingewanden'
De Filmkrant (★★★★) 'Feministisch kannibalistisch sprookje'
The Guardian (★★★★★) 'Feestmaal voor cinefielen'

The Lost City of Z (James Gray)

Aan het begin van de 20ste eeuw ontdekt avonturier Percy Fawcett op een van zijn tochten door het Amazonewoud restanten van een oude, ver ontwikkelde beschaving. Bij zijn terugkomst in Engeland wordt zijn verhaal afgedaan als onzin, maar Fawcett is vastbesloten om terug te keren naar de jungle en met de steun van zijn vrouw en zoon deze mysterieuze stad te vinden.

VPRO Cinema (★★★★) 'Aangenaam ingehouden'
de Volkskrant (★★★) 'Bewondernswaardig avontuur'
De Filmkrant (★★★½) 'Gelikt avonturenepos'
The Telegraph (★★★★★) 'Diepgaand'

Free Fire (Ben Wheatley)

Boston, jaren 70: een handvol IRA-strijders probeert wapens te kopen van een Zuid-Afrikaanse handelaar in een verlaten loods. Binnen de kortste keren loopt alles mis en belanden beide partijen (en later een derde partij) in een vuurgevecht.

VPRO Cinema (★★★★) 'Gewelddadig en komisch'
De Filmkrant (★★★½) 'Heerlijk chaotisch'
NRC (★★★) 'Perfecte hommage'
The Guardian (★★★★) 'Explosieve dialogen'

Quality Time (Daan Bakker)

Vijf korte verhalen over mannen in de dertig die zich door het leven worstelen. Zo gaat Koen naar een familiereünie waar hij misselijk wordt van alle ham en melk. Karel is als kind ontvoerd door buitenaardse wezens en komt terug als een mutant, en Jef probeert uit alle macht in de smaak te vallen bij zijn nieuwe schoonfamilie.

VPRO Cinema (★★★★) 'Absurdistisch en droogkomisch'
de Volkskrant (★★★★) 'Gewaagde keuzes'
De Filmkrant (★★★★) 'Zeldzaam origineel debuut'
NRC (★★★★) 'Onconventionele vorm' €

Alone in Berlin (Vincent Perez)

Wanneer het Berlijnse arbeidersechtpaar Otto en Anna Quangel in 1940 hoort dat hun zoon is omgekomen in de oorlog, richt hun woede zich op Hitler, die de oorlog nooit had moeten beginnen. Om zand in diens oorlogsmachine te strooien laat Otto overal in de stad postkaarten achter met opruiende teksten tegen de oorlog.

VPRO Cinema (★★★) 'Gleeson en Thompson doen goed hun best'
NRC (★★★) 'Genuanceerd perspectief'
The Guardian (★★★) 'Ouderwets'
The Telegraph (★★) 'Waargebeurd verhaal verdient beter'

Oscuro animal (Felipe Guerrero)

Portret van drie vrouwen die proberen te overleven in het Colombiaanse regenwoud. Rocio wordt gedwongen haar dorp te verlaten als het omsingeld wordt door rebellen; La Mona besluit op een dag haar vriend in zijn slaap dood te steken, en Nelsa wordt als soldaat in het rebellenleger gedwongen seksuele diensten te verlenen aan haar meerdere.

VPRO Cinema (★★★) 'Zowel tergend traag als razend spannend'
de Volkskrant (★★★★) 'Beklemmende sfeer'
De Morgen (★★★★) 'Geen woorden nodig'
NRC (★★★) 'Stil, maar niet vredig'