VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies over de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week het kostuumdrama Lady Macbeth, rechtbankdrama Bram Fischer en actiespektakel Fast & Furious 8.

Bram Fischer (Jean van de Velde)

Zuid-Afrika, 1963. Negen kopstukken van het verboden ANC, onder wie Nelson Mandela, worden beschuldigd van terrorisme. Het Apartheidsregime eist de doodstraf. De groep wordt verdedigd door gerespecteerd advocaat Bram Fischer, die heimelijk ook bij het ANC betrokken is.

VPRO Cinema (★★★) 'Spannende mix rechtbankdrama/spionagethriller'
NRC (★★★★) 'Gewaagde onderneming'
Het Parool (★★★) 'Geslaagd rechtbankdrama'
De Filmkrant (★★★★) 'Solide thriller'

Lady Macbeth (William Oldroyd)

In grauw en streng negentiende-eeuws Northumberland wordt de negentienjarige Katherine uitgehuwelijkt aan veel oudere nietsnut, die nauwelijks naar haar omkijkt. Als ze een affaire begint met een jonge stalknecht ontketent dat de kracht in haar om met alle middelen te vechten voor wat ze zelf wil.

VPRO Cinema (★★★★) 'Donker-feministische film'
de Volkskrant (★★★★) 'Giftig en sensueel spel'
De Filmkrant (★★★★) 'Verrukkelijk simpel'
NRC (★★★★★) 'Magistraal kostuumdrama'

Fast & Furious 8 (F. Gary Gray)

Nu Dom en Letty op huwelijksreis zijn en de rest van de crew vrijgesproken is, lijken de leden van het team normale levens te leiden. Maar als cyberterroriste Cipher Dom verleidt om terug te keren naar het misdaadleven en hij degenen om zich heen bedriegt, wordt de hechte vriendschap van de groep op de proef gesteld.

VPRO Cinema (★★★) 'Plesante pulp'
NRC (★★★) 'Draait om de spectaculaire stunts'
Empire Magazine (★★★) 'Meer van hetzelfde'
The Guardian (★★★) 'Snel, furieus en altijd leuk'

Their Finest (Lone Scherfig)

Londen, WO II. Nu haast alle mannen aan het front vechten krijgt Catrin een baantje als copywriter voor propagandafilms die een vrouwelijke touch nodig hebben. Met het moreel van het land op het spel moet Catrin, samen met filmproducent Tom, een speelfilm maken die het hart van het Britse volk zal verwarmen.

VPRO Cinema (★★) 'Overmatig zelfbewust'
de Volkskrant (★★★) 'Behaaglijke film'
NRC (★★★★) 'Balanceert tussen clichés en complexiteit'
The Guardian (★★) 'Te voorspelbaar'

Rester vertical (Alain Guiraudie)

Filmmaker Leo is op zoek naar een wolf in het zuiden van Frankrijk. Tijdens een excursie wordt hij verleid door Marie. Negen maanden later bevalt zij van hun kind. Doordat ze lijdt aan een postnatale depressie en geen enkel vertrouwen heeft in Leo, die zonder aankondiging komt en gaat, laat Marie hem achter met de baby.

VPRO Cinema (★) 'Irriteert eerder dan dat het intrigeert'
The Guardian (★★) 'Vermoeiend hedonistisch'
Time Out (★★★) 'Droomachtige meditatie'
De Filmkrant (★★★★) 'Erotisch geladen'

0,03 seconde (Suzanne Raes)

Documentairemaakster Suzanne Raes volgt de topzwemmers Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo, Sharon van Rouwendaal, Sebastiaan Verschuren en Ferry Weertman vanaf de voorbereidingen op de Olympische Spelen 2016 tot en met die ene, beslissende race.

de Volkskrant (★★★★) 'Oog voor kwetsbaarheid'
NRC (★★★★) 'Een ontnuchterende boodschap'

Bibi & Tina: jongens tegen de meiden (Detlev Buck)

Paardenmeiden Bibi en Tina gaan op zomerkamp, samen met een aantal studenten uit het buitenland. Al snel ontstaan er irritaties tussen de jongens en de meiden. Na een tijdje splitst de groep zich op in twee teams, die het tegen elkaar opnemen in allerlei activiteiten.

Op dit moment zijn er geen recensies voor Bibi & Tina: jongens tegen de meiden