VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies over de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week het Belgische tienerdrama Home, de documentaire Life, Animated en de Nederlandse komedie Het verlangen.

Home (Fien Troch)

De 17-jarige Kevin komt uit de gevangenis en vindt onderdak bij zijn oom en tante. Hij probeert het verleden achter zich te laten en wordt opgenomen in de vriendenkring van zijn neef Sammy. Daardoor ontmoet hij ook John, die in een ondraaglijke situatie met zijn moeder leeft. Hij kan geen kant op en Kevin wil hem helpen. 

VPRO Cinema (★★★★) 'Vlijmscherp drama over hedendaagse jeugd'
de Volkskrant (★★★★) 'Vanaf het begin verontrustend'
NRC (★★★★) 'Klassieke documentairestijl'
De Morgen (★★★★) 'Troch overtreft zichzelf'

Life, Animated (Roger Ross Williams)

Portret van de autistische Owen Suskind, met wie als klein jochie geen enkele communicatie mogelijk was. Totdat zijn vader ontdekte dat zijn zoon alle animatiefilms van Disney uit z'n hoofd kende, en zo toch contact wist te leggen. De film volgt de inmiddels jongvolwassen Owen, die op het punt staat zijn tehuis te verlaten om begeleid te gaan wonen.

VPRO Cinema (★★★★) 'Eerlijk en tegelijk inspirerend'
de Volkskrant (★★★) 'Soms frustrerend oppervlakkig'
NRC (★★★★) 'Open, eerlijk portret'
Austin Chronicle (★★★★) 'Zoveel gesnikt tijdens deze film'

Het verlangen (Joram Lürsen)

Een noodlijdende uitgeverij ontvangt twee manuscripten: een prul van een knappe schoenenverkoopster en een meesterwerk van een onooglijke stotteraar. Lumineus idee: als de babe nu eens wordt gekoppeld aan het meesterwerk? De wisseltruc zorgt uiteraard voor veel gedoe.

VPRO Cinema (★★★) 'Behoorlijk cynische ondertoon'
de Volkskrant (★★) 'Grapniveau is heel flauw'
NRC (★★★★) 'Geslaagde satire'
Het Parool (★★★) 'Verlaagt zich niet tot al te platte grollen'

Magallanes (Salvador del Solar)

Veteraan Magallanes, die in het Chileense leger diende ten tijde van de bloederige burgeroorlog in de jaren tachtig en negentig, slijt zijn dagen als taxichauffeur in Lima. Op een dag stapt een vrouw zijn auto binnen die hem terugbrengt naar de donkerste periode in zijn leven.

VPRO Cinema (★★★) 'Voortreffelijke combinatie van drama en thriller'
de Volkskrant (★★★) 'Intrigerend debuut' 
NRC (★★★★) 'Ingenieus gestructureerde wraakthriller'
Filmkrant (★★★½) 'Vakkundige thriller'​

Toen mijn vader een struik werd (Nicole van Kilsdonk)

Wanneer haar vader als soldaat wordt opgeroepen vlucht de tienjarige Toda naar haar moeder, die in het buitenland woont. Onderweg logeert ze bij een generaal in ruste, treft ze een gedeserteerde commandant en komt ze terecht in het Tehuis voor Loslopende Kinderen.

VPRO Cinema (★★) 'Te braaf'
de Volkskrant (★★★★) 'Gekapseisde werkelijkheid'
NRC (★★★) 'Poëtisch-filosofische roadmovie'
Het Parool (★★★) 'Innemende film'

Chips (Dax Shepard)

Jon Baker en Frank 'Ponch' Poncherello zijn lid geworden van de California Highway Patrol (CHP) in Los Angeles, maar beiden met een compleet andere motivatie. Samen onderzoeken ze een overval waarbij miljoenen dollars zijn gestolen, waarschijnlijk door iemand binnen de CHP. Gebaseerd op de televisieserie uit de jaren 70.

de Volkskrant (★) 'Hemeltergende herhalingsoefening'
The Guardian (★★) 'Verkeerd ingeschat'
The Telegraph (★) 'Onthustend zwak'
Empire Magazine (★★) 'Een verspilling'