VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies over de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week de superheldenfilm Logan, thriller/familiedrama Harmonium en het Nederlandse drama Verdwijnen van Boudewijn Koole.

Logan (James Mangold)

In de nabije toekomst ontfermt een vermoeide Logan zich over de zieke Professor X. Logan probeert zich te verschuilen voor de wereld en zijn nalatenschap. Maar als een jonge mutant op de vlucht voor duistere krachten zijn pad kruist, kan hij zich niet langer verstoppen.

VPRO Cinema (★★★★) 'Welkome afwisseling in het genre'
Het Parool (★★★★) 'IJzersterke superheldenfilm'
The Guardian (★★★★) 'Aangrijpende studie van het ouder worden'
NRC (★★★) 'Meedogenloze affaire'

Verdwijnen (Boudewijn Koole)

De Nederlandse fotograaf Roos (Lodeizen) reist naar een besneeuwde uithoek in Noorwegen om haar moeder en halfbroertje te bezoeken. De vorige keer is ze met ruzie weggegaan. Ook dit bezoek belooft dramatisch te worden, want Roos heeft iets te vertellen.

VPRO Cinema (★★★) 'Vol prachtige details'
de Volkskrant (★★★★) 'Koole is uitzonderlijk filmtalent'
NRC (★★★★) 'Vrijwel alles is perfect'
Het Parool (★★★) 'Benadrukt het simpele samenzijn'

Harmonium (Kôji Fukada)

Al in de eerste minuten van dit familiedrama wordt duidelijk dat Toshio, Akie en hun tienjarige dochter Hotaru geen al te gelukkig gezinnetje vormen. Daarvoor gaat moeder Akie te veel op in haar christelijke geloof en heeft vader Toshio te veel geheimen. Een van die geheimen is de mysterieuze Yasaka, die op een dag langs komt en heel snel Akie en Hotaru weet in te palmen.

VPRO Cinema (★★★★) 'Prettig ongemakkelijk familiedrama'
de Volkskrant (★★★) 'Gaat ten onder aan kunstgreep'
NRC (★★★★) 'Uitgekiende mise-en-scene'
Het Parool (★★★★) 'Eigenzinnige kruising'

Zaatari Djinn (Catherine van Campen)

Documentaire over het dagelijks leven van vijf Syrische kinderen in het vluchtelingenkamp Zaatari in Jordanië. Fatma deelt haar zorgen met een haan, Ferras verkoopt zoetigheid, Hammoudi krijgt een fiets, Maryam oefent voor King Lear, en op de daken waart een geheimzinnig djinn-meisje rond.

VPRO Cinema (★★★) 'Erg selectief'
de Volkskrant (★★★) 'Verontrustende docu'
NRC (★★★★) 'Sprookjesachtige sfeer'

Tuintje in mijn hart (Marc Waltman)

Sinds Axel Suriname en zijn familie inruilde voor Nederland heeft hij zijn broer Virgil nooit meer gesproken. Maar dan roept hun moeder de hele familie bij elkaar in haar pension. De toch al gespannen sfeer wordt er niet beter op als Axel en Virgil gelijk ruzie krijgen.

de Volkskrant (★★★) 'Verliest gaandeweg zijn frisheid'
NRC (★) 'Tenenkrommende rondgang'
Het Parool (★★) 'Serieuze achtergrond valt weg'