VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies over de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week het waargebeurde liefdesdrama Loving, het Roemeense familiedrama Sieranevada en de documentaire Het doet zo zeer van Heleen van Royen.

Loving (Jeff Nichols)

Richard en Mildred, een blanke man en een Afro-Amerikaanse vrouw uit de staat Virginia, worden verliefd en trouwen in 1958. Na hun huwelijk vecht het echtpaar negen jaar lang voor het recht om samen als een familie in hun geboortestad te mogen wonen.

VPRO Cinema (★★★★) 'Sterk, ingehouden drama'
de Volkskrant (★★★★) 'Film vooral over de liefde'
Het Parool (★★★★) 'Intieme schets'
NRC (★★★) 'Iets te integer'

Het doet zo zeer (Heleen van Royen)

Schrijfster Heleen van Royen schetst een portret van haar moeder, bij wie beginnende dementie is geconstateerd. In een periode van ruim een jaar volgt ze haar moeder in alledaagse situaties en in de tocht langs artsen, zorginstellingen en klinieken.

VPRO Cinema (★★★) 'Intiem, bitterzoet portret'
de Volkskrant (★★★★) 'Nuchter en met humor'
NRC (★★★★) 'Krachtig debuut'
Het Parool (★★★★) 'Ongekend intiem karakter'

If the Sun Explodes (Hanna van Niekerk)

De twintigers Yara en Philippe trekken de wijde wereld in, zonder plan, alleen met een rugzak en met elkaar. Langzaamaan komt onder de zomerzon en de sterrenhemel aan het licht dat ze ondanks hun verliefdheid toch ook wel veel van elkaar verschillen.

VPRO Cinema (★★) 'Nu nog een goed scenario.'
de Volkskrant (★★★★) 'Fris en geslaagd filmdebuut'
NRC (★★★★) 'Ontleding van een relatie'
Het Parool (★★★★) 'Verfrissend speelfilmdebuut'

The Space Between Us (Peter Chelsom)

Gardner, de eerste mens die op Mars is geboren, reist op 16-jarige leeftijd voor het eerst af naar de Aarde. Hij onderneemt de lange reis omdat hij op zoek is naar zijn vader, maar vooral naar Tulsa, een Amerikaans meisje dat hij online heeft leren kennen.

de Volkskrant (★★) 'Doelgroep verdient beter'
The Guardian (★) 'Zoals The Martian, maar dan zonder humor'
TimeOut (★★) 'Sentimenteel'