VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies over de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week de roadmovie American Honey, het voor een Oscar voor Beste Film genomineerde Hidden Figures, en monsterfilm Kong: Skull Island

American Honey (Andrea Arnold)

De achttienjarige Star ontvlucht haar disfunctionele gezin door zich aan te sluiten bij een groep jongvolwassen handelsreizigers die feestend van motel naar motel trekt. Onderweg wordt ze verliefd op de onvoorspelbare Jake.

VPRO Cinema (★★★★) 'Rauw-realistische roadmovie'
Het Parool (★★★★) 'Boeit van begin tot eind'
Filmkrant (★★★★) 'Een lyrisch aura'
The Guardian (★★★★) 'Hedendaagse Easy Rider'
de Volkskrant (★★★★) 'Onvergetelijke trip'

Hidden Figures (Theodore Melfi)

Waargebeurd verhaal over drie NASA-wiskundigen die de VS aan een koppositie hielpen in de Space Race. Alsof hun opgave nog niet moeilijk genoeg was, moesten de drie daarbij ook nog tegen een dubbel vooroordeel opboksen: behalve vrouwen in een mannenbolwerk waren ze Afro-Amerikanen in een tijd dat rassensegregatie in de VS legaal was.

VPRO Cinema (★★★) 'Genuanceerd sociaal onrecht-drama'
NRC (★★★★) 'Onvervalste crowdpleaser'
Empire (★★★★) 'Mooi pleidooi voor gelijkheid'
De Volkskrant (★★★) 'Vleugje Disney-sentiment'

Alberta (Eddy Terstall, Erik Wünsch)

Freek heeft een mooie vrouw en succes in zijn werk als reclameman en mediagoeroe. Maar hij is niet tevreden. Hij wordt hopeloos verliefd op de mysterieuze jonge vrouw Alberta, en gaat met haar naar de gelijknamige streek in Canada om de magnifieke landschappen daar te schilderen. Het moet als medicijn tegen zijn midlifecrisis dienen.

VPRO Cinema (★★) 'Stuntelig geënsceneerde avonturen.'
de Volkskrant (★★★) 'Blijft vlak'
Het Parool (★★★) 'Humoristisch portret'
NRC (★★★) 'Net een Bob Ross-schilderij'