VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies over de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week de live-action remakes van Beauty and the Beast en Ghost in the Shell, de Koreaanse zombiefilm Train to Busan en het Nederlandse drama Waldstille.

Beauty and the Beast (Bill Condon)

Als Belle gevangen wordt genomen door het monsterlijke Beest in zijn kasteel, raakt zij bevriend met het betoverende personeel en leert zij om verder te kijken dan het angstaanjagende uiterlijk van het Beest. Ondanks haar angsten leert zij hem kennen als de charmante en vriendelijke prins die hij werkelijk is. Remake van Disney's animatieklassieker uit 1991.

VPRO Cinema (★★★★) 'Een volbloed musical'
NRC (★★★★) 'Feministische fabel'
Empire Magazine (★★★★) 'Zet zelden een voet verkeerd'
de Volkskrant (★★★) 'Voor nostalgici'

Ghost in the Shell (Rupert Sanders)

Het brein van een jonge vrouw wordt in een robotlichaam geplaatst (de bewuste 'ghost' in de 'shell'), waarna een ultieme vechtmachine ontstaat. Deze cyborg moet het dan opnemen tegen terrorist Kuze, die het voorzien heeft op haar schepper, computergigant Hanka. Gebaseerd op de animeklassieker uit 1995.

VPRO Cinema (★★★★) 'Actueel, intelligent en visueel indrukwekkend'
NRC (★★★★★) 'Vol holy shit-momenten'
The Telegraph (★★★★) 'Zielvol actiespektakel'
The Guardian (★★★) 'Niet de geest van het origineel'

Train to Busan (Yeon Sang-ho)

Doordat gescheiden zakenman Seok-woo altijd druk is met zijn werk heeft hij nooit tijd voor zijn dochter Su-an. Samen nemen zij de trein op weg naar haar moeder in Busan. Precies op dat moment breekt een virus uit dat mensen in zombies verandert. 

VPRO Cinema (★★★★) 'Heerlijke achtbaanrit'
NRC (★★★★) 'Kundig gemaakt en met veel humor'
Empire Magazine (★★★★) 'Innovatief, effectief en doodeng'
Het Parool (★★★) 'Maatschapijkritiek en vet opgediend melodrama'

Noces (Stephan Streker)

De achttienjarige Zahira leeft in België tussen twee werelden in. Tussen de persoonlijke vrijheden van het Westen en de moslimtradities van haar Pakistaanse ouders. Vaak komt ze er met enig schipperen wel uit, maar soms - als haar ouders haar willen uithuwelijken bijvoorbeeld - blijken beide werelden onverenigbaar.

VPRO Cinema (★★★) 'Al te bekend verhaal'
De Morgen (★★★★) 'Diepmenselijk familiedrama'
NRC (★★★) 'Achtbaan van ellende'
de Volkskrant (★★★) 'Wat soapachtig bedacht'

A United Kingdom (Amma Asante)

In 1947 ontmoet Seretse Khama, de prins van Botswana, Ruth Williams, een Londense kantoorbediende. Bevrijd door de sociale veranderingen van vlak na de oorlog voelen ze zich direct tot elkaar aangetrokken. Ondanks hun verschillen zijn ze elkaars gelijken. Het geplande huwelijk stuit op veel verzet.

De Filmkrant (★★★½ ) 'Weet vakkundig twee lijnen te verweven'
The Guardian (★★★★) 'Mooi gemaakte crowdpleaser'
BBC (★★★) 'Ontworpen voor comfort'
Sky Movies (★★★) 'Oyelowo en Pike zijn allebei geweldig'

Zero Days (Alex Gibney)

Documentairemaker Alex Gibney gaat op zoek naar de hackers die enkele jaren geleden malware verspreidden die bekendstaat als Stuxnet. Hij komt een cyberoorlog op het spoor die ontketend blijkt te zijn door Amerikaanse en Israëlische geheime diensten met als doel het nucleair programma van Iran te saboteren.

De Filmkrant (★★★) 'Verontrustende documentaire'
NRC (★★★) 'Buitengewoon nuttig onderzoek'
Het Parool (★★★★) 'Verontrustend en steeds relevanter'
BBC (★★★★) 'Zenuwslopende thriller'

The Islands and the Whales (Mike Day)

Documentaire over de bewoners van de Faeröer eilanden, die al honderden jaren jagen op zeemeeuwen en walvissen. Het voortbestaan van deze traditionele manier van leven wordt echter vandaag de dag bedreigd. Dit leidt tot een defensieve houding van de eilandbewoners, die vast willen houden aan hun tradities.

Het Parool (★★★★) 'Genuanceerd beeld'
NRC (★★★) 'Emotioneel zeer beladen'
de Volkskrant (★★★) 'Slim gemonteerd'
De Filmkrant (★★★½ ) 'Bezoekt zonder te oordelen'