VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies over de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week het Nederlandse drama Monk, het zwartkomische Glory en rechtbankdrama Denial.

Monk (Ties Schenk)

De dertienjarige Monk heeft het zwaar getroffen. Zijn kunstenaarsvader is dolgedraaid, zijn Spaanse moeder heeft het allemaal opgegeven en zijn oudere zus wordt geregeerd door haar hormonen. Eigenlijk is Monk de enige die zijn zaakjes op orde heeft. Afgezien van alle ingebeelde ziektes dan.

VPRO Cinema (★★★) 'Sympathiek debuut'
de Volkskrant (★★) 'Vliegt alle kanten op' 
De Filmkrant (★★★) 'Soort Nederlandse Little Miss Sunshine'
NRC (★★★) 'Een lust voor het oog'

Glory (Kristina Grozeva en Petar Valchanov)

Terwijl zijn collega's clandestien diesel uit locomotieven pompen, meldt de Bulgaarse spoorwegwerker Tzanko een langs het spoor gevonden tas vol geld keurig bij de autoriteiten. Voor zijn daad ontvangt Tzanko een nieuw horloge uit handen van de minister van vervoer. Maar dat blijkt niet te werken, en z'n oude - een erfstuk - ziet-ie niet meer terug.

VPRO Cinema (★★★) 'Zwartkomische parabel'
de Volkskrant (★★) 'Opiniestuk vol vraagtekens'
Het Parool (★★★★) 'Moreel onberispelijk'
De Filmkrant (★★★) 'Scherpzinnige zwarte komedie'

Voir du pays (Delphine Coulin en Muriel Coulin)

De twee vriendinnen Aurore en Marine  keren samen met hun eenheid huiswaarts na een missie in Afghanistan. Ze maken een korte tussenstop in een vijfsterrenhotel op Cyprus voor wat het leger  'decompressie' noemt. Het contrast met het leven aan het front kan niet groter zijn.

De Filmkrant (★★★★) 'Prachtig, vervreemdend beeld'
NRC (★★★★) 'Meer dan een film over PTTS'
Het Parool (★★★★) 'Krankzinnige overgang'
De Morgen (★★★) 'Een tik te demonstratief'

Smurfs: The Lost Village/De Smurfen en het Verloren Dorp (Kelly Asbury)

Smurfette vindt een mysterieuze landkaart die naar het Verloren Dorp leidt. Samen met haar beste vriendjes Brainy, Clumsy en Hefty gaat zij op een spannende speurtocht om het geheimzinnige Verloren Dorp te vinden voordat de gemene tovenaar Gargamel het vindt.

NRC (★★★) 'Stap in de goede richting'
de Volkskrant (★★★) 'Rechttoe-rechtaan avontuur'
Empire Magazine (★★) 'Een magnetronmaaltijd'
The Guardian (★★) 'Compleet voorspelbaar'

Going in Style (Zach Braff)

Wanneer hun pensioenfonds door de crisis de kraan dichtdraait besluiten vrienden Willie, Joe en Al voor het eerst in hun leven van het rechte pad af te stappen. Uit wanhoop bedenken ze een plan om de bank die er met hun geld vandoor is gegaan te beroven.

de Volkskrant (★★) 'Hoogstens een flauwe glimlach'
Empire Magazine (★★) 'Kandidaat meest irritante soundtrack van het jaar'