VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies over de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week horrorsensatie Get Out, feministisch drama 20th Century Women en de Nederlandse familiefilm Hotel De Grote L.

Get Out (Jordan Peele)

Chris, een Afro-Amerikaanse jongen, reist met zijn blanke vriendin Rose naar het zuidelijk gelegen landgoed van haar familie om kennis te maken met haar ouders. Die ouders lijken op het eerste gezicht prettig liberaal en vrijzinnig, maar al snel merkt Chris dat bij Rose thuis niet alles is wat het lijkt.

VPRO Cinema (★★★★) 'Bloedstollende horrorfilm'
de Volkskrant (★★★★) 'Scherp, geestig en confronterend'
NRC (★★★★★) 'Komt op een perfect moment' 
The Guardian (★★★★) 'Provocatief en schrikwekkend actueel'

20th Century Women (Mike Mills)

Santa Barbara, 1979. Alleenstaande moeder Dorothea woont samen met haar vijftienjarige zoon Jamie in een groot pand waar verschillende huurders hun toevlucht hebben gevonden. Dorothea krijgt hulp met de opvoeding van Jamie van Abbie en Julie, twee jonge vrouwen die een grote impact hebben op het leven van de gevoelige, slimme Jamie.

VPRO Cinema (★★★) 'Bitterzoet drama'
De Filmkrant (★★★★½) 'Tastbare tederheid en weemoed'
NRC (★★★★) 'Ontroerend en zeer amusant'
The Telegraph (★★★★★) 'Geweldig eerbetoon'

Hotel De Grote L (Ineke Houtman)

Het zit de dertienjarige Kos niet mee. Zijn moeder is overleden, zijn vader ligt na een hartaanval in het ziekenhuis en nu moet hij met zijn drie irritante zussen hun bijna failliete strandhotel gaan runnen. Tegelijkertijd probeert hij ook in de voetbalselectie te komen én indruk te maken op een meisje.

VPRO Cinema (★★★) 'Hart op de goede plek'
de Volkskrant (★★) 'Rare fratsen'
NRC (★★) 'Iets goed misgegaan'

Chez nous (Lucas Belvaux)

Verpleegster Pauline heeft weinig met politiek, maar als een extreemrechtse partij haar vraagt een gooi te doen naar het burgemeesterschap in haar woonplaats voelt ze zich zo gevleid dat ze al haar principes (en de opvoeding van haar communistische vader) overboord gooit.

VPRO Cinema (★★★) 'Fascinerend politiek pamflet'
De Filmkrant (★★★) 'Boet in aan zeggingskracht'
NRC (★★★) 'Een waarschuwing'
De Morgen (★★) 'Te veel pamflet'

Aloys (Tobias Nölle)

Aloys is een eenzame privédetective van middelbare leeftijd die alleen met zijn vader woont. Wanneer die overlijdt is er helemaal niemand meer in Aloys' leven. Aanvankelijk blijft hij gewoon z’n werk doen, maar wanneer de mysterieuze Vera hem via de telefoon allemaal opdrachten begint te geven, moet Aloys wel uit zijn schulp kruipen.

VPRO Cinema (★★★★) 'Prachtige in zichzelf gekeerde film'
de Volkskrant (★★★★) 'Knap en intrigerend debuut'
De Filmkrant (★★★½) 'Zorgvuldig gestileerd'
Little White Lies (★★★★★) 'Moderne fabel over vervreemding'

The Other Side of Hope (Aki Kaurismäki)

De Syrische Khaled komt als verstekeling naar Finland en belandt meteen achter de gesloten deuren van een AZC. Wanneer hij daaruit ontsnapt treft hij de eigenzinnige restauranteigenaar Wikström, die hem zonder vragen te stellen onder zijn hoede neemt.

VPRO Cinema (★★★) 'Sympathiek'
De Filmkrant (★★★★) 'Cinema van verwerping'
NRC (★★★) 'Gortdroge humor'
The Guardian (★★★) 'Duivels grappig'

Voor elkaar gemaakt (Martijn Heijne)

Na een bizar incident met een fret blijkt vrijgezel Felix onvruchtbaar te zijn. Via zijn broer ontdekt hij dat een eerdere donatie aan de spermabank terecht is gekomen bij tv-presentatrice Jip. Vanaf dat moment zet Felix alles op alles om de vader te worden van het enige kind dat hij ooit zal kunnen hebben.

de Volkskrant (★★) 'Vol flauwigheden'
NRC (★) 'Nederromkom op zijn ergst'

The Warrior's Gate (Matthias Hoene)

Wanneer gamefanaat Jack op een dag een oude Chinese kist ontvangt gebeuren er vreemde dingen. Via een magisch portaal in de kist komt hij terecht in een oud keizerrijk dat wordt geterroriseerd door de barbaarse Arun.

South China Morning Post (★★) 'Iedereen spreekt perfect Engels'
HeyUGuys (★★) 'Overdosis voor iedereen boven de 30'

Raafje met de rode sok (Sandor Jesse en Ute von Münchow-Pohl)

Het brutale Raafje veroorzaakt een ramp wanneer hij met zijn zeepkist tegen de voorraadschuur botst, waarin het eten van de dieren in het bos ligt opgeslagen. De winter is in aantocht, maar zonder eten zullen de dieren het erg moeilijk krijgen. Gelukkig organiseren de bevers een zeepkistenrace door het bos waarmee 100 goudstukken zijn te verdienen.

de Volkskrant (★★★) 'Lieve animatiefilm over acceptatie'

March of the Penguins 2 (Luc Jacquet)

Regisseur Luc Jacquet voert de kijker met behulp van drones en onderwatercamera’s andermaal mee naar onherbergzame plekken op Antarctica. 'Hoofdpersoon' is een jonge pinguïn die op het punt staat zijn eerste grote reis te maken, vol gevaar en obstakels.

de Volkskrant (★★★) 'Tikje saai voor pinguïnkenners'

Born in China (Chuan Lu)

Natuurdocumentaire die bijzondere dierenfamilies volgt: een overbezorgde pandamoeder wier jong de wereld wil verkennen, een stompneusaapje dat rebelleert en een sneeuwluipaardmoeder die haar twee jongen grootbrengt in een van de meest onherbergzame gebieden ter wereld.

Op dit moment zijn er geen recensies van Born in China