VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies over de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week Oscarfavoriet Moonlight, psychologisch drama/horror Personal Shopper en Ben Afflecks gangsterfilm Live By Night.

Moonlight (Barry Jenkins)

Drie fases uit het leven van Chiron, een homoseksuele zwarte jongen die opgroeit in één van de ruigste buurten van Miami. We zien hem als kind, tiener en volwassene worstelen met zijn geaardheid, zijn mannelijkheid en zijn drugsverslaafde moeder. Genomineerd voor 8 Oscars.

VPRO Cinema (★★★★) 'Prachtig gefilmd portret'
The Guardian (★★★★★) 'Hartverscheurend en zeer relevant'
BBC (★★★★★) 'Verbreekt stereotypes'
NRC (★★★★★) ''Momenten van tederheid en poëzie' €

Ron Goossens, low-budget stuntman (Steffen Haars, Flip van der Kuil)

Dankzij een Youtube-filmpje wordt alcoholische stuntman Ron Goossens een internetsensatie en kan hij ineens meewerken aan zo'n beetje alle films die in Nederland gemaakt worden.

VPRO Cinema (★★) 'Nooit echt grappig'
de Volkskrant (★★★) 'Hoe incorrecter hoe beter'
Het Parool (★★★) 'Vergeet Maaskantje' €

The Student (Kirill Serebrennikov)

De Russische middelbare scholier Venya heeft God ontdekt en gaat met Bijbelcitaten tekeer tegen alles wat in zijn ogen verwerpelijk is. Terwijl de schoolleiding schoorvoetend concessies doet, durft alleen zijn biologielerares de confrontatie met deze extreme leerling aan te gaan.

de Volkskrant (★★) 'Drammerige film'
NRC (★★★★) 'Sociaal-politieke allegorie.' €

Demain tout commence (Hugo Gélin)

Samuel leidt een rustig leven zonder verantwoordelijkheden in het zuiden van Frankrijk, tot hij op een dag bezocht wordt door één van zijn ex-vriendinnen. Ze vertelt hem dat hij vader is, en laat het kind, een meisje, vervolgens bij hem achter. Hij vertrekt samen met zijn dochter naar Londen om de moeder te vinden.

de Volkskrant (★★) 'Bestaat vooral uit flauwe grapjes' 
NRC (★) 'Wordt steeds ongeloofwaardiger' €