VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies over de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week de Nederlandse documentaire How to Meet a Mermaid, een biopic over de 'oprichter' van McDonald's en Poesía sin fin van Alejandro Jodorowsky.

How to Meet a Mermaid (Coco Schrijber)

Contemplatieve documentaire over drie mensen die onder 'paradijselijke' omstandigheden in zee verdwijnen. Lex, een ervaren duiker en broer van de regisseur, verdween op vakantie in de Rode Zee; de Britse Rebecca verdween van een Disney droom-cruiseschip, en de Mexicaan Miguel bereidt zijn oversteek - per surfplank - naar Amerika voor.

VPRO Cinema (★★★★) 'Fascinerende, blikverbredende film'
de Volkskrant (★★★★) 'Overdonderend en mysterieus'
NRC (★★★★) 'Magnetiserende (onderwater)beelden'

The Founder (John Lee Hancock)

Amerikaan Ray Kroc reist begin jaren vijftig het land door als sappelende vertegenwoordiger wanneer hij op het innovatieve fastfoodrestaurant van de goeiige broers Dick en Mac McDonald stuit. Al snel heeft Kroc een onstuitbare droom: McDonald's-restaurants in heel Amerika.

VPRO Cinema (★★★★) 'Actuele fabel over de Amerikaanse ziel'
de Volkskrant (★★★★) 'Afrekening noch eerbetoon'
NRC (★★★★) 'Wrange Amerikaanse droom'
Het Parool (★★★) 'Tragische geschiedenis'

Poesía sin fin (Alejandro Jodorowsky)

Tweede deel van Jodorowsky's gefictionaliseerde autobiografie, waarin de jonge Jodorowsky gevolgd wordt op zijn eerste avontuurlijke stappen als poëet in het Santiago van de jaren 40 en 50.

VPRO Cinema (★★★★) 'Carnavalesk totaalkunstwerk'
de Volkskrant (★★★★) 'Betoverende verbeeldingskracht'
NRC (★★★★★) 'Gekker dan ooit'

L'odyssée (Jérôme Salle)

Terwijl wetenschapper Jacques-Yves Cousteau, de ‘Koning van de zee’, enkel bezig is zijn eerdere prestaties te overtreffen, ziet zijn zoon Philippe steeds meer in hoe vervuild de zee aan het raken is. Hoewel vader en zoon dezelfde liefde en passie voor de natuur delen en hun grootste avontuur ooit ze staat te wachten, is een conflict onvermijdelijk.

VPRO Cinema (★★★) 'Egocentrische vrouwenverslinder'
de Volkskrant (★★★) 'Overvolle film'
NRC (★★★) 'Visionair en charlatan'

The History of Love (Radu Mihaileanu)

Verfilming van de bestseller 'De geschiedenis van de liefde’ van Nicole Krauss, over twee geliefden die van elkaar gescheiden worden door de Tweede Wereldoorlog: zij vlucht naar New York, hij zet alles op alles om haar terug te vinden.

VPRO Cinema (★★) 'Moedige poging, maar een rommeltje'
de Volkskrant (★) 'Stupide regiekeuzen'
NRC (★★) 'Platgeslagen mozaïek'

Assassin's Creed (Justin Kurzel)

Videogame-adaptatie over de terdoodveroordeelde moordenaar Callum Lynch, die na zijn executie weer tot leven gewekt wordt om de herinneringen van zijn Spaanse voorvader Aguilar te kunnen 'naspelen'.

VPRO Cinema (★) 'Verspilling van acteertalent'
de Volkskrant (★★★) 'Combi van sf en vechtepos'
The Guardian (★) 'Transcendentale verveling'
NRC (★★) 'Nog een gameverfilming mislukt'

The Violin Teacher (Sérgio Machado)

Als de jonge violist Laerte zijn kans op een positie in het symfonieorkest van São Paolo verknald heeft, kan hij enkel nog werk vinden als muziekleraar in een sloppenwijk. Langzaam maar zeker slaagt hij er in het vertrouwen van de kinderen en van de omgeving te winnen.

de Volkskrant (★★) 'Sympathiek en oprecht'
NRC (★★) 'Voorspelbaar inspireren'
Het Parool (★★★) 'Hommage aan verheffingsideaal'