VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies over de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week Juste la fin du monde van Xavier Dolan, de nieuwste Star Wars en Will Smith in Collateral Beauty.

Juste la fin du monde (Xavier Dolan)

Een succesvolle toneelschrijver keert na twaalf jaar afwezigheid terug naar zijn geboortedorp om zijn familie te vertellen dat hij zal sterven aan aids. Maar het blijkt nog bijzonder lastig om daarvoor een geschikt moment te vinden.

VPRO Cinema (★★★★) 'Aangrijpend en indringend'
de Volkskrant (★★★) 'Dodelijk vermoeiend'
The Guardian (★★★★) 'Pessimistische film'
de Morgen (★★) 'Vreemde film'

Rogue One: A Star Wars Story (Gareth Edwards)

Een wetenschapper ontdekt de ware bedoelingen van het net opgerichte Galactische Keizerrijk. Een groep rebellen krijgt vervolgens de missie om de plannen voor de Death Star, het ultieme vernietigingswapen, te stelen.

VPRO Cinema (★★★) 'Actie, effecten en decors zijn puik'
de Volkskrant (★★★★) 'Mixt iconografie met vers bloed'
Het Parool (★★★) 'Houterig, maar met een spektakelfinale' €
NRC (★★★) 'Niet zonder verdiensten'
The Guardian (★★★★) 'Opwindende spin-off'

Sing (Garth Jennings en Christophe Lourdelet)

Buster Moon is de eigenaar van een slecht draaiend theater. Om zijn schulden af te lossen en de lege zalen te vullen besluit hij om een zangwedstrijd te organiseren. Door een fout van zijn assistent staat echter op de flyers dat er 100.000 dollar te winnen is.

de Volkskrant (★★★) 'Niet memorabel, wel vrolijk'
Het Parool (★★★) 'Mist lef en originaliteit' €
NRC (★★★★) 'Pretentieloos vermaak' €
The Guardian (★★★) 'Poppy formulewerk'

China’s Van Goghs (Haibo Yu en Kiki Tianqi Yu)

In het zuiden van China ligt het dorp Dafen, dat bekend staat om zijn talloze schilderstudio's waar jaarlijks miljoenen kopieën van westerse, wereldberoemde meesterwerken worden geschilderd. Filmmakers Yu Haibo en Kiki Tianqi Yu volgen er de schilder Xiaoyong Zhao, die samen met zijn familieleden al zo’n 100.000 Van Goghs reproduceerde.

de Volkskrant (★★★) 'Tikkeltje saaie start'
NRC (★★★★) 'Hartverscheurend'
De Filmkrant (★★★½) 'Moedig inzicht'

Sepp - De wolvenvriend (Xavier Koller)

Hoog in de bergen woont Sepp. Hij geniet van de natuur en het eenvoudige leven op de geitenboerderij van zijn ouders. Maar dan krijgt zijn vader, die onderweg is naar het dorp om zijn kazen te verkopen, een ongeluk. Sepp gaat op zoek naar een oplossing en krijgt daarbij hulp van een wolf.

de Volkskrant (★★★) 'Kerstige kinderfilm'
NRC (★★) 'Voor melancholische Zwitserse grootouders'

Les saisons (Jacques Perrin en Jacques Cluzaud)

Nadat ze op vleugels rond de wereld vlogen en met walvissen en manta’s over oceanen surften, keren natuurfilmers Jacques Perrin en Jacques Cluzaud terug naar bekender terrein. Ze nemen de kijker mee op reis door de geschiedenis van de Europese wildernis.

NRC (★★) 'Clichématige oproep'
Het Parool (★★★★) 'Imponerende beelden' €