VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies over de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week het Nederlandse radicaliseringsdrama Layla M. van Mijke de Jong, Harry Potter-spinoff Fantastic Beasts and Where to Find Them en de documentaire Shadow World.

Layla M. (Mijke de Jong)

De Amsterdamse tiener Layla voelt zich onbegrepen. Niet alleen thuis, maar ook op school en langs het voetbalveld (waar de scheids steevast 'verkeerde beslissingen' neemt en zo haar broer benadeelt). Alleen een groep strenggelovige moslims lijkt haar te begrijpen.

VPRO Cinema (★★★★) 'Intelligent en levensecht portret'
de Volkskrant (★★★★) 'Hartverscheurend verhaal'
NRC (★★★★) 'Intense acteerprestaties'
de Filmkrant (★★★★) 'Moedige film'

Fantastic Beasts and Where to Find Them (David Yates)

Verstrooide tovenaar Newt Scamander reist met een koffer vol magische beesten naar New York, anno 1926. Spinoff van de Harry Potter-franchise (zeven boeken, acht films). Gebaseerd op het boekje 'Fabeldieren en waar ze te vinden' van J.K. Rowling.

VPRO Cinema (★★★) 'Te rommelig om te kunnen betoveren'
de Volkskrant (★★★★) 'Steelt snel je hart'
NRC (★★★★) 'Fabeldierenjacht die betovert'
De Morgen (★★★) 'Magie van Harry Potter werkt nog'

Shadow World (Johan Grimonprez )

Documentaire over de internationale wapenhandel en de verwevenheid met de politiek. Rode draad zijn de schimmige deals tussen de Britse wapenfabrikant BAE en de Saoedische prins Bandar bin Sultan, met extra aandacht voor de rol van de Britse oud-premier Tony Blair.

VPRO Cinema (★★★★) 'Onverbiddelijk maar glashelder'
de Volkskrant (★★★★) 'Geschiedenis zonder uitweg'
Het Parool (★★★★) 'Onthutsend beeld van hebzucht'

Perfetti sconosciuti (Paolo Genovese)

Een etentje met drie bevriende stellen plus een gescheiden vriend begint lacherig met een spel waarbij iedereen elk inkomend bericht of telefoontje (via de speaker) deelt zonder dat de bellers/verzenders dat weten. Maar naarmate buiten de volle maansverduistering vordert, keert binnen de stemming dermate dat het toetje niet meer wordt gehaald.

VPRO Cinema (★★★) 'Onderhoudende, bittere komedie'
de Volkskrant (★★★) 'Gered door acteerwerk'
Het Parool (★★) 'Het loopt al snel mis'

Sing Street (John Carney)

In het Dublin van de jaren 80 probeert Colin te ontsnappen aan zijn geforceerde familie door een band te beginnen waarmee hij indruk wil maken op het mysterieuze meisje van zijn dromen. Komisch muziekdrama van de regisseur van Once.

De Morgen (★★★★) 'Herkenning en ontroering'
The Guardian (★★★★) 'Warm sprookje'

Meer recensies?