VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies over de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week Neruda van Pablo Larraín, het in Cannes bekroonde Iraanse drama The Salesman en Mal de pierres van Nicole Garcia.

Stranger in Paradise (Guido Hendrikx)

In een Zuid-Italiaans opvangcentrum geeft een acteur een klaslokaal vol migranten een spoedcursus asielproblematiek. Eerst krijgen de nieuwkomers het rechtse verhaal voorgeschoteld, met wat ze kosten, dan het linkse, waarin ze tot slachtoffers worden gereduceerd.

VPRO Cinema (★★★) 'Confronterend politiek essay'
de Volkskrant (★★★★) 'Wrange les'
De Filmkrant (★★★½) 'Geen film over migranten'

Incarnate (Brad Peyton)

Moderne exorcist in zwartmetalen rolstoel hackt het brein van een bezeten elfjarig jongetje, op zoek naar Maggie - een aarts-demon waar hij zelf nog een appeltje mee te schillen heeft.

VPRO Cinema (★) 'Rampzálige film'
de Volkskrant (★★) 'Vlak en rommelig'
NRC (★★★★) 'Eerder prikkelend dan eng'

Julius in Winterland (Jacob Ley)

Weesjongetje Julius krijgt te horen dat de Kerstman eigenlijk de directeur van het weeshuis is die zich heeft verkleed, wat zijn geloof in de Kerstman en in zichzelf op de proef stelt. Maar dan gebeurt iets vreemds: via een magische doos komt Julius in Winterland terecht.

de Volkskrant (★★★★) 'Sympathiek kerstavontuur'
NRC (★★★) 'Nostalgische mix'

Mees Kees langs de lijn (Aniëlle Webster)

Vierde deel van de populaire Mees Kees reeks, waarin Meester Kees samen met zijn klas meedoet aan een toekomstproject. Directrice Dreus wil echter liever dat de leerlingen meedoen aan het schoolvoetbaltoernooi, maar Meester Kees weet niets van voetbal en zelf voetballen kan hij al helemaal niet.

de Volkskrant (★★★) 'Vrolijk en licht melancholiek'
Het Parool (★★) 'Overbodige film'
NRC (★★) 'Wel erg zoet'

Kampioenen van Amsterdam (Xander de Boer, Marjolijn Heijnen, Denise Janzee)

Documentaire die vijf twaalfjarige jongens volgt die meedoen aan het grootste straatvoetbaltoernooi van Nederland. Ze komen uit verschillende delen van Amsterdam en hebben allemaal een andere achtergrond.

de Volkskrant (★★) 'Vol losse eindjes'
NRC (★★) 'Blijft hangen in het vage'
Het Parool (★★★) 'Energiek portret van Amsterdam'

Levende rivier (Ruben Smit)

Natuurdocumentaire over de flora en fauna in en rondom de Rijn. Via persoonlijke memoires gaat filmmaker & ecoloog Ruben Smit (De Nieuwe Wildernis) steeds verder de rivier af.

de Volkskrant (★★★) 'Bevlogen natuurnerd'
NRC (★★★) 'Viert de diversiteit'