VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies over de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week het tranentrekkende drama Manchester by the Sea, M. Night Shyamalans bovennatuurlijke thriller Split en het Kroatisch-Servische drama On the Other Side.

Manchester by the Sea (Kenneth Lonergan)

Stugge klusjesman Lee leidt een eenzaam bestaan in een voorstadje van Boston, geplaagd door demonen uit het verleden. Wanneer zijn oudere broer overlijdt, wordt Lee tot zijn schrik aangewezen als voogd van diens zestienjarige zoon.

VPRO Cinema (★★★★) 'Affleck maakt diepe indruk'
de Volkskrant (★★★★) 'Valt veel te lachen'
Het Parool (★★★★★) 'Dit is opera'
The Guardian (★★★★★) 'Een somber meesterwerk'

On the Other Side (Zrinko Ogresta)

Vesna, een introverte verpleegster van middelbare leeftijd, vlucht tijdens de Joegoslavische oorlog van de jaren negentig met haar twee kinderen naar Zagreb. Als ze twintig jaar later een onverwacht telefoontje ontvangt, wordt haar rustige bestaan opnieuw ernstig bedreigd.

VPRO Cinema (★★★★) 'Boeiend tot aan de verrassende ontknoping'
de Volkskrant (★★★) 'Ingewikkeld, genuanceerd drama'
NRC (★★★★) 'Hitchcockiaanse suspense'
Het Parool (★★★★) 'Sterk psychologische drama' €

Cartas da Guerra (Ivo Ferreira)

Verfilming van de liefdesbrieven die de jonge Portugese arts António Lobo Antunes in 1971 en 1972 bijna dagelijks vanuit Angola schreef aan zijn zwangere vrouw. Lobo Antunes was daar gestationeerd tijdens de oorlog die het Portugese leger voerde tegen de onafhankelijkheidsbewegingen in Afrika.

VPRO Cinema (★★★) 'Politiek geladen protestlied'
de Volkskrant (★★★★) 'Gruwelijke schoonheid'
NRC (★★★★) 'Prachtige zwart-witbeelden' €

Tour de France (Rachid Djaidani)

Een bouwvakker treedt al reizend in de voetsporen van schilder Claude Joseph Vernet en raakt zodoende opgescheept met Far’Hook, een vriend van zijn zoon uit Parijs. Ondanks de generatiekloof en de cultuurschok ontstaat er tijdens de reis een onwaarschijnlijke vriendschap.

de Volkskrant (★★) 'Tekort aan geslaagde humor'
Het Parool (★★★) 'Smelten van racistische vooroordelen'
NRC (★★) 'Vol goede bedoelingen'

xXx: Return of Xander Cage (DJ Caruso)

De beruchte extreme sporter Xander Cage werkt nu samen met de regering, en raakt in conflict met de dodelijke Xiang en zijn team. Om het duistere en onverwoestbare wapen, Pandora's Box, te vinden vormt Xander een geheel nieuw team van thrill-seekers.

The Guardian (★★★) 'Voelt thuis in de jaren 90'
Empire (★★★) 'Zo serieus als een suikerspin'
Little White Lies (★★★) 'Spannend en verbijsterend'